Csúcsédesség: sült tojáshabos gyümölcsös rizsfelfújt

Vannak klasszikus desszertek, amelyeket mindenki ismer. Ilyen például a rizsfelfújt. Egyszerű és nagyszerű, amiből egy kis csavarral igazi csúcsédesség lesz.

A borongós, hűvös őszi, téli napokon gyakrabban kerül az asztalra leves a közös családi étkezések során. Ez nálunk azért számít különlegesnek, mert alapjáraton nem vagyunk egy leveses család.

A leggyakrabban palacsinta vagy rizsfelfújt kerül ilyenkor az asztalra. A legutóbbi alkalom sem volt ez alól kivétel. Miközben az idei ősz első adag csülkös bablevese rotyogott a tűzhelyen, én nekiálltam elkészíteni a szokásos rizsfelfújtat.

Benéztem a hűtőbe és belefutottam fél tucat fel nem használt tojásfehérjébe, ami az előző napi sütés után maradt meg. Ekkor már kezdett derengeni a fény az alagút végén, de az igazi áttöréshez még gyorsan elszalajtottam a boltba a  lányt két üveg meggybefőttért. Miközben Nagylány elrollerezett a boltba, gyorsan végiggondoltam a bennem  kavargó gondolatokat és nagyon bíztam benne, hogy az elképzelt sült tojáshabos gyümölcsös rizsfelfújttal sikerül majd levenni a családot a lábáról. Jelentem, sikerült.

Sült tojáshabos gyümölcsös rizsfelfújt

tojáshabos rizsfelfújt

Előkészítési idő:  
Főzési, sütési idő:  
Összes idő:  

Hozzávalók

  • 12,5 dkg rizs (száraz)
  • ½ liter tej
  • 1 dl víz
  • kis csipet só
  • 7,5 dkg kristálycukor
  • fél citrom reszelt héja
  • ½ teáskanál vanília eszencia
  • 3 kicsi tojás kettéválasztva
  • 2,5 dkg puha vaj
  • 1 púpos teáskanál búzaliszt
  • 1 üveg meggy- vagy barackbefőtt
  • A tojáshabhoz:
  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • fél citrom leve

Elkészítés

  1. A rizst öntsük egy lábosba, adjuk hozzá a vizet és közepes hőfokon állandó kevergetés mellett puhítsuk fel a rizst.
  2. Ha elforrt az összes víz a rizsről, sózzuk meg és öntsük rá a tejet.
  3. Főzzük tovább a rizst a tejjel, amíg a rizs nagyjából felissza az összes tejet és kellően megpuhul.
  4. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát és a reszelt citromhéjat, majd tegyük félre pihenni körülbelül egy órát.
  5. A tojássárgákat keverjük habosra a vajjal és adjuk a tejberizshez.
  6. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot és forgassuk óvatosan a rizsbe, majd végül adjuk hozzá a lisztet is.
  7. Bontsuk ki a befőtteket és alaposan csöpögtessük le a levét.
  8. Vegyünk magunk elé egy 23 cm-es piteformát és vajazzuk ki.
  9. Öntsük a piteformába a tejberizst, óvatosan tegyük a tetejére a gyümölcsöt.
  10. Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra és süssük körülbelül 35 percig a rizsfelfújtat (tűpróbával ellenőrizzük).
  11. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és tegyük félre.
  12. Következő lépésként verjünk fel 3 tojásfehérjét. Apránként adjuk hozzá a cukrot és verjük nagyon kemény habbá, a művelet vége felé tegyük hozzá a citromlevet is.
  13. A kész habot töltsük habzsákba és nyomjuk habrózsákat a rizsfelfújt tetejére.
  14. Kapcsoljuk be a sütőt 160 Celsius fokra légkeverésen és toljuk a habos rizsfelfújtat a sütőbe, majd süssük/szárítsuk a habot addig, amíg szép világosbarna színt nem kap.

Megjegyzés

Ha barackbefőttet használunk az ízesítéshez, vágjuk vékony szeletekre a gyümölcsöt.

tojáshabos rizsfelfújt

tojáshabos rizsfelfújt

 

Forrás: Mom with Five