Borsmenta olaj IBS ellen?

Az irritábilis bél szindróma természetes ellenszere?

Nem árt kipróbálni emésztési gondokkal szemben a borsmenta olajat – az irritábilis bél szindróma betegséggel küzdők jól tudják, milyen nehéz megbirkózni a gyomor által produkált problémával.

Természetes gyógymód lehet a tünetek enyhítésére és az emésztés javítására a borsmenta olaj.

Azok az emberek, akik küzdene az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteivel, tudják, hogy nem egyszerű megküzdeni a gyakran tapasztalt emésztési gondokkal, így a puffadással, gáz-képződéssel, gyomorfájdalommal, a bélrendszer változásaival, melyek mind problémát jelentenek a mindennapi életben.

Az IBS esetében sajnos nincs egy, mindenkinek tökéletes kezelés az állapot javítására. A gyógyszerek mellett a páciensnek javasolnak étrend-váltást, amely segít megnyugtatni a gyomor izmait, valamint fenntartani a bakteriális flórát, így könnyebb megbirkózni a szindrómával.

Haspuffadás

Íme néhány tipp az irritábilis bél szindróma ellen.

A természetes módszerek közül kiemelendő a borsmenta olaj alkalmazása. Több tanulmány állítja ugyanis, hogy segít megküzdeni az IBS tüneteivel, s csökkenti azokat.

Egy, 2007-ben közölt tanulmány, melyet a Journal Digestive and Liver Diseases jelentetett meg, rámutatott: a 4 héten át napi 2 darab, borsmenta olajjal bevont kapszulát szedő emberek 50 százalékkal leszorították az IBS tüneteit, szemben a placebót szedők csoportjával, akiknél csak 35 százalékkal sikerült.

Egy másik, a Journal of Clinical Gastroenterology lapban 2014-ben közzétett tanulmányban 2 héten át szedettek napi két, borsmenta olajjal bevont kapszulát az alanyokkal, amely biztonságosnak és hatékonynak bizonyult az irritábilis bél szindróma rövidtávú kezelésében. Ugyanakkor, ezek az emberek tapasztaltak gyomorégést a kezelés ideje alatt. Mégis hatásosnak tűnt a kúra.

 

Több tanulmány beszámolt arról is, hogy a borsmenta olaj csökkenti a gyomorfájdalom esélyét, köszönhetően a pH-egyensúlytalanságnak a gyomorban, s mérsékeli a kalcium refluxot, amely az IBS egyik oka lehet.

Amennyiben irritábilis bél szindrómától szenvedünk és természetes gyógyírt keresünk, érdemes próbát tenni a borsmenta olajjal.

Fontos azonban, hogy egyeztessünk kezelőorvosunkkal, mielőtt ilyet teszünk és kérjük ki a véleményét a borsmentás kúrával kapcsolatban.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php