Hatásos és csúcs az illata – 10+1 tipp, amiért előnyös a borsmenta!

A gyomor védelmétől a koncentrációig

Az emberek már az ókorban is használták a borsmentát gyógyszerként. Számos felhasználási módja és előnye van. Lássuk, mi mindenért olyan egészséges a borsmenta!

Sokan szeretik a borsmentát – tea, cukorka formájában, de akár szappanként, tusfürdőként is előnyben részesítik.

Ez a gyógynövény kétféle mentából tevődik össze: a vízi menta és fodormenta keresztezése. A cukorkák és szappanok íze, illata a növényben lévő koncentrált olajból – illóolajból – származik.

A növény igen régi gyógyír: évezredekkel ezelőtt kezdték el alkalmazni az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak a mentát, így a borsmentát is gyógyszerként. Külön alfajént ugyanakkor csak a 17. század végén ismerték el.

A borsmenta többféleképpen használható. A levelét teaként, kapszula- vagy kivonat formájában is beszerezhetjük, fogyaszthatjuk, míg a borsmentaolaj kapszulaként és folyadékként kapható. Alkalmazható szájon át, de bőrre is kenhető.

Erősen koncentrált, ezért csak hígított formában használjuk, vagy néhány cseppet egyszerre.

Foto:123rf.com

De mi mindenre jó a borsmenta? Miért előnyös az alkalmazása?

1.Megnyugtatja a gyomrot: a borsmenta vegyületei ellazítják a gyomor-bél traktus szöveteit az állatoknál. Néhány tanulmány azt is kimutatta, hogy a borsmenta és más gyógynövényekből készült gyógyszerek enyhíthetik a gyerekek gyomorfájdalmát, de több bizonyíték szükséges ahhoz, hogy az orvosok javasolhassák. Más kutatások alapján a menta segíthet a kemoterápia okozta hányinger és hányás enyhítésében is.

2.Kezelheti az irritábilis bél szindrómát: tanulmányok azt sugallják, hogy a bevont borsmentaolaj-kapszulák enyhíthetik az irritábilis bél szindróma (IBS) mellékhatásait – például a gázképződést, a gyomorfájdalmat, a székrekedést és a hasmenést.

3.Segítség fejfájás esetén: a borsmenta hatóanyaga a mentol. Néhány kisebb tanulmány szerint csökkentheti a migrénes fejfájást. Nemcsak ebben áll az előnye azonban, egyéb tüneteket is mérsékelhet – például a fényérzékenységet, hányingert és hányást. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a borsmentaolajos oldat a homlokra és a halántékra kenve enyhítheti a tenziós fejfájást is.

4.Elpusztítja a száj baktériumait: a borsmenta íze nemcsak felfrissíti a leheletet – tagadhatatlan előnye, hogy antibakteriális tulajdonságai segíthetnek megszabadulni a szag forrásától, vagyis a baktériumoktól. Kutatók szerint  a borsmenta megakadályozza, hogy a baktériumok filmréteget képezzenek a fogakon, ami segít megőrizni gyöngyházfehérségüket.

5.Enyhíti az arcüreg-gyulladás tüneteit: a borsmenta antimikrobiális ereje segíthet megküzdeni a megfázással, vagy a fertőzött nyálkahártya problémájával – ami ennek eredményeként felhalmozódik az orrmelléküregekben. A mentol hatására könnyebben lélegezhetünk.

6.A borsmenta energiát ad: ha napközben fáradtnak, energiátlannak érezzük magunkat, a borsmentaolaj segíthet. A szakértők nem biztosak benne, mi is történik a testben, amikor belélegezzük a borsmenta illatát, de az biztos, hogy segít felülkerekedni az álmosságon.

7.Enyhíti a menstruációs görcsöket: úgy tűnik, a vérveszteség mértékét nem befolyásolja, de mindenképp előny, hogy a borsmentában lévő mentol egyes nőknél enyhítheti a menstruációs fájdalom intenzitását és lerövidítheti a vérzés hosszát.

8.Megküzd az élelmiszer-eredetű baktériumokkal: a kutatók már tesztelték a borsmentaolajat olyan baktériumokon, mint az E. coli, a listeria és a szalmonella. Kiderült, hogy mindhárom baktérium növekedését megállíthatja. Mi több, elpusztíthatja a Staphylococcus aureust is, amelyik bőrfertőzéseket, tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást és számos egyéb problémát okoz.

9.A borsmenta jó étvágycsökkentő: bár tovább zajlik a kutatás a témában, egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a borsmentaolaj csökkentheti az éhséget. Ez segíthet kevesebbet enni és lefogyni.

10.Hasznos szezonális allergiák ellen: a borsmenta előnye, hogy segíthet, ha több időt töltenénk a szabadban allergia esetén. Rozmarinsav nevű vegyületet tartalmaz, amely mérsékelheti a szervezet hisztamin reakcióját. Ez kevesebb tünettel járhat –  kevésbé jelentkezhet az irritált, bedugult orr, a tüsszögés és a vörös, viszkető szem.

11.Növeli a koncentrációt: a borsmenta képes éberebbé tenni bennünket. Egy kisméretű tanulmány rámutatott, hogy a borsmentaolaj kapszulák segítettek az embereknek hosszabb ideig kezelni a problémákat, anélkül, hogy mentálisan elfáradtak volna. A gyógynövény jellegzetes, erős illata javíthatja a memóriát és éberek maradunk a hatására.

Borsmenta – koktélba, fogkrémbe, fejfájás ellen

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.