Borsmenta – koktélba, fogkrémbe, fejfájás ellen

Nincs is jobb annál, mint egy kellemes borsmentás limonádét kortyolgatni a szabadidőnkben, vagy egy laza buliban mojito koktéllal frissíteni magunkat.

Hűsítő hatása és kellemes íze miatt igen közkedvelt növényfaj.

Habár különböző mentafajokat évezredek óta ismer és használ az emberiség, a jelenleg legnagyobb népszerűségnek örvendő borsmentát csupán a 18. században írták le először a Brit-szigeteken.

Arra is csak később derült fény, hogy nem egyszerű fajról, hanem egy ún. fajhibridről van szó; azaz a borsmenta két másik mentafaj (vízimenta és a zöldmenta) spontán kereszteződésének eredménye. Valószínű, hogy a Brit-szigeteken alakult ki, de természetes előfordulási helye máig ismeretlen.

Az új világba érkező első brit telepesek olyannyira nagyra tartották ezt a növényt, hogy magukkal vitték és termesztésbe vonták a mai USA területén is, ahol mind a mai napig az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyógynövény fajok egyike. A borsmenta nem csupán gyógyászati célból jelentős, igen fontos alapanyaga számos kozmetikai- és élelmiszeripari terméknek. A fodormentával és a szahalini mentával együttesen mintegy 23.000 t menta-illóolajat állítanak elő évente, melynek összpiaci értéke meghaladja a 400 millió USD-át.

Foto:pixabay.com

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy, -és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt (http://traditionalandwild.eu/hu/) keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni még a borsosmentáról.

Mi mindenre jó a borsmenta?

A borsmenta kellemes illatát a levelekben és a virágzatokban felhalmozódó illóolajnak, azon belül is a fő komponenseknek a mentolnak és a mentonnak köszönheti. Hamar felismerték hűsítő, emésztést segítő hatását, ennek megfelelően mind külsőleg (bőrviszketés, izomfájdalom és reumás panaszok esetén), mind belsőleg (főleg epeműködéssel összefüggésbe hozható emésztési panaszok kezelésekor) igen elterjedten használják.

A modernkori tudományos eredmények is megerősítették a korábban, tapasztalati úton leírt hatásokat, e mellett pedig rávilágítottak a borsmenta olajának erős baktériumölő és gombaölő hatására is. Az illóolaj fő hatóanyaga, a mentol, számos gyógyszerben megtalálható, úgy mint a “Bilagit” drazsé, “Cholagol” és “Glycosept” oldatok, “Fagifor” szirup.

A gyógyászati célú hasznosítás mellett számos kozmetikum (fogkrémek, szájvizek) és élelmiszer (üdítő italok, rágógumi) egyik fő összetevője.

Hogyan fogyasszuk?

A borsmenta szárított levelei és illóolaja (melyet vízgőz-desztillációval állítanak elő) egyaránt alkalmazható a következő módon:

Belsőleg emésztési panaszok esetén 1-4 illóolaj cseppet tegyünk kockacukorra, vagy keverjük vízbe, epepanaszok enyhítésére napi háromszor 0,2-0,4 ml ajánlott, kapszulázva. Szárított levél fogyasztása esetén 1,5-3 g-ot forrázzunk le 150 ml vízzel (ezt napi háromszor ismételhetjük), a levelekből készített 45 %-os alkoholos kivonatból (arány 1:5) 2-3 ml-t fogyasszunk, szintén naponta háromszor.

Külsőleg felső légúti megfázás esetén inhaláláshoz az illóolajból 3-4 cseppet adjunk a forró vízhez, fejfájás enyhítésére az illóolaj legalább a 10-szeresére hígítva alkalmazható halántékra, homlokra helyezve.

Ellenjavallat, mellékhatás: előfordulhat allergiás bőrreakció. Csecsemők és kiskorú (3 év alatti) gyermekek számára nem javasolt a használata (elfogyasztva sárgaságot, belélegezve légzési panaszokat válthat ki). Refluxos betegeknél a nem kapszulázott készítmények gyomorégést okozhatnak. A szárított, aprított levelek terápiás alkalmazásának ismert ellenjavallata, mellékhatása nincs.

borsmenta2

Foto:pixabay.com

Hogyan termesszük?

Legismertebb fajtája a “Mitcham”, hazai nemesítésű fajtája a “Mexián”, de termesztésben alapvetően szelektált, továbbszaporított populációival találkozhatunk. A borsmenta csíraképes magot nem érlel, így földbeni módosult hajtásaival (sztóló), zölddugványozással vagy sarjakkal szaporítjuk.

Szabadföldön a módosult hajtások telepítésének optimális ideje október. A letisztított sztólókat 1-2 sorosan, zsinórszerűen kell a barázdába fektetni, majd 10-12 cm-es talajréteggel takarni. Ne legyen se túl sekély, se túl mély a telepítés. A borsmenta víz-, hő és fényigényes faj.

Fontos, hogy jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajba kerüljön. Állandó helyre ültetve jól bírja a téli fagyokat, cserépben, ládában nevelve azonban érdemes fagymentes helyen átteleltetni, így a következő évben ismét szépen kihajt. Házikertben, balkonládába ültetve levelei folyamatosan szedhetők. Nagyüzemi körülmények között általában 2-szer vágják, a virágzás kezdetén.

Hűvös, csapadékos időjárási körülmények között a borsmenta levelein barna foltosodás jelenhet meg, melyet leggyakrabban a mentarozsda okoz. Levéltetvek és tripszek is s károsíthatják. Jelentős kártétel esetén engedélyezett növényvédő-szer használata javasolt.

Hogyan szárítsuk, tároljuk?

A frissen levágott hajtásokról fosszuk le a leveleket, majd napfénytől védett, szellős helyen, természetes módon szárítsuk. Mivel igen erős illatú, így más növényi alapanyagoktól, élelmiszerektől elkülönítve tároljuk papírzacskóban vagy dobozban, fénytől és nedvességtől óvva. A tárolás során jelentős lehet a levelek illóolaj-vesztesége (akár a felére is visszaeshet), így 1 éven belül használjuk fel.

8 ivólé emésztési zavar ellen

Háttérinformáció:

Az adatok, információk forrása a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze.

Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Traditional and wild projekt támogatta. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.