Milyen gyógynövények segítenek az endometriózis tünetein?

Az endometriózis a reproduktív rendszert érintő rendellenesség. A méhnyálkahártyához hasonló szövetek növekedését okozza a méhen kívül olyan területeken, mint a petefészkek, a has és a bél.

Az endometriózis a kismedencei területen kívül is terjedhet, de jellemzően a:

  • a méh külső felszínén
  • petefészkek
  • petevezetékek
  • a méhet a helyén tartó szöveteken


A tünetek az enyhe irritációtól a súlyos kismedencei fájdalomig terjedhetnek. Az állapotra nincs gyógymód, de a kezelés segíthet a tünetek kezelésében.

A hagyományos kezelések közé tartoznak a fájdalomcsillapítók, a hormonterápia és az ösztrogéntermelést gátló gyógyszerek.

Ha alternatív kezelések után kutat, akkor már hallhatott arról, hogy bizonyos gyógynövények hatékony kezelést jelenthetnek.

Curcumin
A kurkumin a kurkuma elsődleges hatóanyaga. Ismeretes, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amit több kutatás is megerősített. Egy 2013-as tanulmány szerint a kurkumin segíthet az endometriózisban az ösztradioltermelés csökkentésével. Egy 2015-ös tanulmány szerint a kurkumin elnyomhatja a méhnyálkahártya szöveti vándorlását. Emellett egy 2018-as áttekintés tárgyalta a gyulladáscsökkentő, antioxidáns és egyéb mechanizmusokat, amelyek csökkenthetik az endometriózis tüneteit.

Fotó: 123rf.com

Kamilla
Egy 2014-es tanulmány szerint a kamilla csökkentheti a premenstruációs szindróma tüneteit. Egyes természetgyógyászok szerint a kamillatea fogyasztása segíthet az endometriózis tünetein. A tanulmány kimutatta, hogy a kamillában található krizin nevű vegyület elnyomja az endometriumsejtek növekedését.

Borsmenta
A borsmenta antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Egy 2013-as tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az antioxidáns-kiegészítők csökkenthetik az endometriózisból eredő kismedencei fájdalmat. Egy 2016-os tanulmány pedig kimutatta, hogy a borsmenta csökkentheti a menstruációs görcsök okozta fájdalom súlyosságát.

Fotó: 123rf.com

Levendula
A nők menstruációs görcsei csökkentek, ha hígított levendulaolajat használtak aromaterápiás masszázsban. A levendula segíthet az endometriózis által kiváltott súlyos menstruációs görcsökön is. 

Endometriózis – Helyezzük a megelőzésre a hangsúlyt!

Gyömbér
Egy 2014-es tanulmány megállapította, hogy a gyömbér csökkentheti a menstruációs fájdalmakat. Ez arra utal, hogy a gyömbérnek hasonló hatása lehet az endometriózissal járó fájdalomra is.

Foto:123rf.com

Fahéj, szegfűszeg, rózsa és levendula
Egy 2013-as tanulmány fahéj, szegfűszeg, rózsa és levendula illóolajok keverékét tesztelte mandulaolaj alapba keverve. A tanulmány megállapította, hogy a keverék aromaterápiás masszázsban alkalmazva hatékonyan csökkentette a menstruációs fájdalmat és vérzést.

A természetes gyógymódok hívei szerint ugyanez a keverék hasonló eredményeket hozhat az endometriózis esetében is. A gyógynövények és illóolajok keverékeivel kapcsolatban további vizsgálatokra van szükség, de helyes használat esetén kevés a kockázat.

5+1 étkezési tipp endometriózis ellen

Ashwagandha
Egy 2014-es áttekintés szerint klinikailag szignifikáns stresszcsökkenést eredményezett az ashwagandha gyógynövénnyel való kezelés. A tanulmány megállapította, hogy az előrehaladott endometriózisban szenvedő nőknél jelentősen magasabb volt a kortizol, a stresszválaszban szerepet játszó hormon szintje. Ezek a vizsgálatok az ashwagandha jótékony szerepére utaltak az endometriózisban szenvedő nők stresszcsökkentésében.

endometriózis

Fotó: 123rf.com

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.