Baj van a szemünkkel? – Íme a leggyakoribb szemproblémák 3.rész

Homályos látás, foltok, vakító fény éjszaka – olyan panaszok ezek, melyekre a szemproblémákkal küzdők a leggyakrabban panaszkodnak. Mindegyik lehet közülük ártalmatlan bosszúság, de akár egy betegség korai jele is. Melyek a legsűrűbben előforduló szemproblémák?

Sok esetben nem könnyű megkülönböztetni egymástól, hogy vajon egy látásmódosulással járó szemprobléma bosszantó, de ártalmatlan, vagy súlyos betegség első jele. Ahhoz, hogy pontos diagnózist kapjunk a szemünkkel kapcsolatos gondunkról, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulnunk.

De vessünk egy pillantást rá, melyek a leggyakoribb szemproblémák? Cikkünk második részében a glaukóma, makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és a szürkehályog témakörét vizsgáltuk meg.

1. Retinitis Pigmentosa (RP)

Ezt a rendellenességet akár örökölhetjük is szüleinktől. Legtöbbször az éjszakai látás problémáival kezdődik, majd a páciens lassan kezd veszíteni az oldalsó látásából. Kialakul az „alagút” látás, s végül, számos esetben a vakság. Nagy mennyiségű A-vitamin csökkentheti a látásvesztést, s már dolgoznak olyan implantátumon, mely megtartja a látás egy részét. Minden esetben konzultálni kell azonban orvosunkkal, mielőtt étrend-kiegészítőt alkalmazunk. A túl sok A-vitamin ugyanis mérgező lehet.

Mi történik?

E komoly szemprobléma esetén a retina fényérzékeny szövete lassan lebomlik az évek során. Ha ez megtörténik, nem küld tovább jelet az agy felé, s elveszítjük látásunk egy részét. A szemvizsgálatok ilyenkor abnormális fekete foltokat mutatnak a retinán. Korai szürkehályog is jelentkezhet, a retina duzzanatával együtt – ez az ún. makula ödéma.

2. Foltokat, úszó képet látunk?

Látunk-e homályos foltokat, vagy mozgó foltszerűségeket? Ilyen esetekben törmelék lehet a szem üvegtestjének géljében – nem blokkolja a látást, s könnyebb éles fényben észrevenni. A jelenség gyakoriak, s általában ártalmatlan. Fontos azonban orvoshoz fordulni, ha hirtelen jelentkeznek és több is van belőlük; villanó fényeket is látunk; fehér és fekete foltokat egyaránt észreveszünk; hirtelen árnyékot érzékelünk, vagy az oldalsó látás hiányát.

3. Gyenge látás (ambylopia)

Gyermekkorban, ha az egyik szem nem lát elég jól, az agy a másikat „támogatja”. Ez az állapot az ambylopia, s akkor történik meg, ha a szemek nem állnak megfelelően – kancsalítanak például, vagy csak egyszerűen „lusta” az egyik szem. Ilyenkor az orvos leragasztja az egyik szem előtt a szemüveget, vagy cseppet használ a jó szembe, amely kissé homályosítja a látást. Így késztetik arra az agyat, hogy a másik szemet is használjuk. Ha ezt a szemproblémát nem kezelik gyerekkorban, sajnos tartós látásvesztés lehet az eredménye.

4. Tárgy a szemben

Mivel a szaruhártya alatt közvetlenül számos ideg végződik, egy aprócska porszem is fájdalmas lehet. Ne dörzsöljük a szemet, komoly kárt is okozhatunk. Legjobb, ha kimossuk kézmeleg vízzel, ha nem sikerül megszabadulni tőle, hívjunk orvost – ő el tudja távolítani és antibiotikus cseppeket is ad, hogy megelőzzünk egy fertőzést.

5. Rózsaszín szem (Conjunctivitis)

Ez egy gyulladás, olyan szemprobléma, melyet vírus, baktérium, allergén vagy irritáció váltott ki. A szemek bevörösödnek, viszketnek és égnek. Váladékozhatnak is. Viszketés esetén nagy valószínűséggel allergia az okozó. Ha mástól kaptuk el a problémát, vírusos lehet, tehát nem segít az antibiotikum. Amennyiben a kiváltó baktérium, antibiotikus cseppel segíthetnek. A rózsaszín szem egyébként nagyon fertőző lehet, tehát fontos gyakran kezet mosni.

6. Árpa

Ez a fájdalmas, pirosas duzzanat úgy fest, akár egy kis pattanás, a szemhéjon vagy annak közelében. Ez egy fertőzés típus, de egy héten belül általában elmúlik. Meggyorsíthatjuk a folyamatot, ha meleg, nedves borogatást teszünk rá napi 3-6 alkalommal. Ne viseljünk kontaktlencsét vagy szemfestéket, amíg meg nem gyógyul.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php