Kellemetlen göb, amely a szemeden bök

Nincs is kellemetlenebb annál, amikor az ember szemét zavarja valami – a jégárpa a szemárpából alakul ki, általában csak műtéttel lehet eltávolítani.

A szem az ember egyik legfontosabb érzékszerve, ezért nagyon bosszantó, amikor valami zavarja a látást. Ha azt tapasztaljuk, hogy a szemhéj megduzzad, pirosodik, sőt, lüktetést érzünk előrehajolás során, valószínű, hogy szemárpánk van. Mivel a szemhéjon különböző mirigyek találhatók, kétféle szemárpa alakul ki: ha a belső felületén jön létre, belső árpáról beszélünk – ilyen esetben az olajos váladékot termelő Meibom-mirigyek gyulladásáról van szó.

Ellenben, ha a szemhéj külső részén jön létre, az azt jelenti, hogy a Moll- és a Zeiss-mirigyek begyulladtak: ez a külső árpa. A szemárpa a pirosodás, duzzadás és a lüktető érzés mellett váladékozó szemrést is okozhat, de göb is keletkezhet a szemhéjon. Nem kellemes érzés. Ne higgyük, hogy csupán az okozza, ha jobban megdörzsöljük a szemet piszkos kézzel, vagy agyonsminkeljük magunkat – sajnos rajtunk kívülálló okok, így valamilyen fertőzés következtében is kialakulhat a szemárpa, de akkor is, ha legyengül az immunrendszer.

shutterstock_79142374

Az árpa általában kezelhető megfelelő kenőccsel, masszírozással. Cél, hogy az árpa megnyíljon – ez magától is megtörténhet -, és a benne levő váladék kiürüljön. Amennyiben nem történik meg, orvos oldja meg a dolgot, műtéttel. A jégárpa vagy chalasion akkor alakul ki, ha már hosszú ideje tart a Meibom-mirigyek gyulladása.

A felső szemhéj közepe táján a legjellemzőbb. Ilyen esetben nincs kivezető csatorna, elzáródik, és nem tud az árpából a genny kiürülni, csak pang, krónikus gyulladásos folyamatot hozva létre. Itt nem bakteriális fertőzésről van szó. Tünetek már nem jelentkeznek, csupán egy göb van – nem fáj, de ki lehet tapintani a kis csomót. Van rá esély, hogy magától megnyílik a jégárpa is, ám ez igen ritka. Sok esetben ismét jelentkezhet a gyulladás, megint megduzzad a göb környéke.

Egy szemhéjon több jégárpa is kialakulhat. Általában műtéti beavatkozással távolítják el. A módszer ugyanaz, mint a sima szemárpa esetében. Ambuláns beavatkozásról van szó. A szemhéj azon részét, ahol a jégárpa található, érzéstelenítik, majd egy pár milliméteres bemetszést ejtenek a göb felett, hogy kiürülhessen a felgyülemlett váladék. A műtétet követően egy párakötés kerül a szemre, varratok nem szükségesek, mert kicsi a seb. Általában a páciensnek otthon még valamilyen kenőccsel kezelnie kell azt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.