A kancsalság megszüntethető, de hogyan?

Hogyan kezelje anya és apa, ha kancsalít a baba? Milyen módszer segít korrigálni a szem zavarait?

Annak ellenére, hogy a baba szeme születésekor anatómiailag már kifogásolhatatlan, a funkcióihoz, a látás tökéletesítéséhez és a tárgyakra való fókuszálás megtanulásához kicsit több időre van szüksége.

Éppen ezért nem ritka, hogy néhány hetes koráig még kancsalíthat a kicsi. Abban az esetben, ha hosszabb időszak elteltével sem szűnik a kancsalság, szakértőhöz kell fordulni. A szem működési zavarait lehet kezelni, de csak ha ezt időben elkezdjük. Nézzük, milyen módszereket javasolhat az orvos!

Irány a doki!

A kancsalság kezelésénél az elsődleges teendő a szemorvos felkeresése után, hogy a szemet megvizsgálva megállapítsa, milyen szintű a fénytörési rendellenesség.

xh1jjv384

Ez alapján pedig már a megfelelő szemüveg elkészítése is gyakran elegendő, hiszen ez a legtöbb esetben megoldást jelent a szem működésének tökéletesítéséhez.

Csak szemüveget ne!

Ha elkészült a megfelelő lencse, már kezdhető is a kezelés. Ahhoz, hogy a kancsalság elmúljon, elengedhetetlen, hogy a gyerkőc állandóan viselje a szemüveget.

Ez viszont sok esetben problémát jelent a pici folyamatos tiltakozása miatt. A szülők feladata, hogy meggyőzzék a csemetét az eszköz fontosságáról. A kényszerítés és a szigor nem minden esetben tekinthető a jó megoldásnak, hiszen így már a kezelés elején olyan ellenszenvet váltunk ki a gyerekből, amit nehéz lesz visszafordítani, pedig a javulás évekbe is telhet.

Takarásos módszer

Az egészséges szemet elfedve a másik szem rákényszeríthető a munkára. Ez a módszer szintén gyakori, ha a kancsalság a szemüveg viselésével sem javul.

A lassabb gyógyulás és a szemtapasz használata olykor megriasztja a szülőket, viszont a folyamatos együttműködés köztük és a szemorvos között, végül eredményes lesz.

xspqrvho3

Ha műteni kell

Bizonyos esetekben sajnos elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás a rendellenes látás megszüntetése érdekében. Amennyiben a kezelések ellenére továbbra sem képes a gyerkőc felváltva használni mindkét szemét, illetve nem sikerül megszüntetni a látásélesség eltéréseit, sort kell keríteni a műtétre.

Ilyenkor az elsődleges feladat a szem párhuzamosságának elérése és megtartása, tehát a korrekciót követően is szükséges viselni a szemüveget.

Ne hezitáljunk!

A legfontosabb minden esetben az, hogy a szülők rendszeresen teszteljék gyermekük látását és a legkisebb gyanú esetén is mielőbb forduljanak orvoshoz. Amennyiben a műtét nem elkerülhető, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen a gyermek jövőjét tartják szem előtt. Az egészséges látás és a jól működő szemek pedig elengedhetetlenek az élet valamennyi területén.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.