A te gyereked szexisen öltözik?

Egy friss kutatás szerint, azokat a fiatal lányokat, akik túlságosan kihívóan öltözködnek, kevésbé okosnak és kevésbé erkölcsösnek tartja a közvélemény, mint azokat, akik korukhoz illő ruhákat viselnek.

Amint arról Sarah Murnen, az ohiói Kenyon College szociálpszichológusa beszámolt, a fiatal lányok egyre inkább felnőttesen és szexuálisan kihívó módon öltözködnek, és egy nemrég készült felmérés szerint, a gyerekeket célzó ruhaáruházak árukészletének harminc százaléka nem a korosztályhoz illő ruhákat tartalmaz. A legmagasabb arányt az Abercrombie Kids nevű cégnél találták, ahol a ruhák 72 százalékára volt jellemző a szexuális tartalom.

A fenti megfigyelések késztették arra Murnent és munkatársait, hogy megvizsgálják, vajon mindez milyen változásokat eredményez a gyerekek megítélésében. Ennek érdekében a szakemberek 162 egyetemistát kértek meg, hogy fényképek alapján értékeljenek egy szőke, fehérbőrű lányt, aki három különféle módon volt felöltözve.

csajok7

Az egyik képen a korosztályához illő ruhákat hordott, pólót farmerrel és szandállal, egy másikon leopárdmintás, nem túl rövid ruhát, a harmadikon pedig egy nagyon rövid ruhát leopárdmintás kardigánnal és táskával. Néhány fotón a lányt átlagos ötödikesként jellemezték, aki szeret olvasni és tagja a diákönkormányzatnak, másik képeken pedig osztályelsőként írták le, aki a diákönkormányzat elnöke is egyben.

A leírások olyan irányba befolyásolták a megkérdezett alanyokat, hogy a vártnál intelligensebbnek írták le a a képen szereplő lányt, ám ezt a nézetet nagyban lerombolta, amikor túlzottan szexi külsővel mutatták őt. Ebben az esetben az értékelők rögtön kevésbé erkölcsösnek és megbízhatónak tartották. Ráadásul a megkérdezettek többsége tisztában is volt vele, hogy a ruha alapján formált véleményt, ami világossá tette, hogy a túl kihívóan öltözködő gyerekek negatív előítéleteket szülnek a felnőttekben, akár a tanáraikban is, hiába lehet, hogy ők csupán divatosak szerettek volna lenni. A kutatás részleteiről a Sex Roles című online lapban olvashatnak az érdeklődők.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: