Az erkélyről mindenünk meglesz!

Álmodoztunk már saját kis kertről? Bizony megvannak az előnyei, ha egész évben saját veteményesünkből étkezhetünk. De hogyan készítsük el?

Amellett, hogy egészség és táplálkozás szempontjából mennyire hasznos, egyéb előnyei is vannak annak, ha valaki tudja, hogyan termelje meg otthon a zöldségeket, fűszernövényeket. A saját kis veteményes láda egész évben biztosítja számunkra a friss, egészséges salátának valót.

Nem jelent gondot, ha még sosem foglalkoztunk ilyesmivel: néhány alapvető szabályt kell csak betartani ahhoz, hogy egészséges zöldségeket neveljünk fagymentes helyen. Lássuk, mi kell hozzá.

saláta3

1.Talaj: kiegyensúlyozott talajkeveréket kell alkotnunk – egy rész homok, egy rész komposzt és egy rész tőzeg felhasználásával. A homok kiváló vízelvezető, és a gyökerek lekötését is segíti. A komposzt segít jó tápanyagokhoz jutni, a tőzeg pedig megtartani a vizet. Ha nem szeretnénk magunk készíteni a megfelelő talajt, kertészetekben is beszerezhetjük az előre összekevert földet.

2.Fény: a legtöbb zöldségnek és fűszernövénynek minimum 6 órányi közvetlen napsütésre van szüksége, a gyümölcsöt is adó növényeknek pedig közel 9 órára. Számos növény jól nő részleges árnyékban, beleértve a számunkra szükségeseket is. Lényeges, hogy a veteményes ládánkat olyan helyre állítsuk, ahol maximalizálni tudjuk a napfénynek való kitettséget – figyelmet fordítva arra is, hogy a szomszédos épületek se vessenek hosszú ideig árnyékot a ládára. Utóbbi eset persze főleg akkor áll fenn, ha a veteményes az erkélyen áll.

3.Víz: sajnos, ma sincs sokkal egyszerűbb módja annak, hogy megállapítsuk, mennyire nedves egy növény talaja, mint hogy az ujjunkkal ellenőrizzük. Ha nedves a talaj, nem kell locsolnunk, ha azonban száraz, akkor itassuk meg a növényeket. Könnyű túlöntözni őket, ezért jobb, ha vízelvezetővel is fel van szerelve a veteményes láda alja. Ha megfelelő a vízelvezetés, biztosak lehetünk abban, hogy a növények gyökerei nem ülnek majd szükségtelenül a vízben és nem indulnak rothadásnak.

 Ültetés a veteményes ládába

A veteményes ládát kisméretű helyre tervezzük. Talán csak egy erkélyünk van, ahová elfér, ezért ügyeljünk a láda megfelelő méretére. Ha fa ládába ültetünk, használjunk kártevő-rezisztens fát – például cédrust.

A cél a tér maximalizálása a növények számára. Lehetséges egymás mellé ültetni a gyorsan és lassan növő zöldségeket is – példa erre a sárgarépa és a retek: A retek már 3-4 héttel az elvetés után kész a leszedésre, míg a sárgarépának 3 hónap kell, de mindkettő megél ugyanazon a helyen. Keverjük össze a magvakat egy kis tálkában, és együtt ültessük közvetlenül a földbe.

Ezzel a módszerrel maximalizálni tudjuk a betakarítást is! A mángold kerülhet a veteményes láda szélére, ha megnő, alatta jól megfér néhány cékla. Utóbbi rendkívül hasznos, hiszen a gyökere és a levelei is ehetők – éljünk vele!

A saláták közül válasszunk a veteményes ládába olyan típust, amelyiket csak levágjuk és újra nő. Ha szükség van rá, csak leszedjük a külső leveleket és helyettük hamarosan újakat kapunk – mindig lesz friss napi zöldségünk.

Egy másik jó technika: olyan növényeket egymás társaságába ültetni, amelyek kölcsönös előnyökkel járnak egymás számára. Sok ehető virág tartozik ebbe a kategóriába – a körömvirág például nemcsak ehető, de megakadályozza a kártevők megjelenését is, mint például a fonálféregét.

saláta2

Fontos, hogy a veteményes láda el legyen látva vízelvezető lyukakkal, esetleg vízelvezető réteget is fektessünk le, mielőtt a földet a ládába helyezzük. A tőtávolságokra oda kell figyelni – ahogyan arra is, hogy megfelelően benyomtuk-e a magvakat a földbe, de ne temessük őket túl mélyre. Lazán fedjük be földdel!

Hasznos elhelyezési tanács: az első sorban két oldalt legyen mángold, közötte pedig néhány cékla. A következő sorba kerüljenek a répa és a retek magvak. Majd a rukkola, a körömvirág, a mustár, és a veteményes láda másik végébe végül a saláták, egymás mellé.

Ha készen vagyunk a ládával, rakjuk a kiszemelt helyére és locsoljuk rendszeresen kannából – egyébként pedig hagyjuk, hogy a természet tegye a dolgát. A palánták általában 2-3 hét múlva hoznak termést, a magvak termése 6-9 hét múlva szedhető le.

Forrás: https://napidoktor.hu/index