A Down-szindróma új lehetőségeket nyit a rákkutatásban

A napokban zajlott le a második T21RS Nemzetközi Konferencia Chicagoban (USA), ahol orvosok és tudósok a Down-szindróma állapot legújabb kutatásait mutatták be. A találkozó legnagyobb és legizgalmasabb eredménye az a felfedezés, hogy Down-szindrómások vizsgálata segítheti az újkori rákkutatásokat, és az Alzheimer-kór jobb megismerését is.

Második alkalommal rendezték meg a T21RS Nemzetközi Konferenciát az Egyesült Államokban, melyen jelen voltak a magyarországi Down-szindrómásokat segítő szervezet a Down Egyesület képviselői is. A célzottan 21-es triszómiás állapotot – a triszómia az a sejtosztódási rendellenesség, amikor a sejtosztódás során valamelyik kromoszómából nem kettő, hanem három alakul ki, a 21-es kromoszóma hármassága jelenti a Down-szindrómát- vizsgáló konferencia során új, meggyőző eredmények láttak napvilágot.

A konferencián elhangzott legfontosabb információ az volt, hogy immár számos vizsgálattal alátámasztható az az átütő felismerés, miszerint a Down-szindrómával élők kezében lehet a rák és az Alzheimer-kór megismerésének kulcsa is. A nemzetközi kutatócsoportok figyelmét ugyanis felkeltette az a tény, miszerint a Down-szindrómával élők körében a szolid daganatos megbetegedések szinte egyáltalán nem fordulnak elő. Éppen ezért a rákkutatásban új területeket nyithat meg a Down-szindrómások állapotának mélyebb vizsgálata.

Az már korábban is ismert volt, hogy az Alzheimer-kór és a Down-szindróma között jelentős a hasonlóság ugyanis az Alzheimer-kór során tapasztalható értelmi hanyatlásban ugyanúgy szerepet játszik a 21-es kromoszómán található DYRKA1 génszakasz, mint a Down-szindrómásoknál. Erre a hasonlóságra alapozó, a Down-szindrómásoknak és az Alzheimer-kórban szenvedőknek is segítséget nyújtó készítményt nemrégiben maga az Egyesület is elérhetővé tett a magyar fogyasztók számára.

Rendkívül pozitív eredménynek tartom, hogy a sokak fejében betegségként számon tartott Down-os állapotról kiderült, hogy az eddigi vélekedésekkel szemben a Down-szindrómások épphogy súlyos betegségekben szenvedők segítségére lehetnek” – mondta Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke, aki szerint a találkozón elhangzott kutatói tapasztalatok megerősítések abban, hogy érdemes egyre mélyebb vizsgálatokat folytatni a Down-szindrómások körében.

A chicagói eseményen elhangzott eredményeken felbuzdulva Kisari Károly azt is elmondta, hogy a Down Egyesület is pályázni fog három kutatási alapra, mely a Magyarországon élő Down-szindrómásokat vizsgálná hasonló témákban, gazdagítva és kiegészítve ezzel a nemzetközi kutatásokat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.