5 kerti hiba, amiről talán nem is tudunk

Mi is elkövethetjük őket

Ha alaposan és szeretettel gondozzuk is udvarunkat, előfordulhat, hogy nem tudunk bizonyos kerti hibák elkövetéséről. Valószínűleg rosszul csinálunk valamit, ha nem mennek olyan olajozottan a dolgok, mint vártuk. De mik ezek?

A kezdő kertészek és a haladók is elkövethetnek kisebb hibákat a kert művelése során, melyek azonban olykor nagyobb gondot okozhatnak, vagy egyszerűen nem értjük, miért nem fejlődnek jól a növények.

Íme 5 tipikus kerti hiba, melybe mi magunk is belefuthatunk!

1.Nem teszteljük a talajt

Jellemző kerti hiba, hogy nem ellenőrizzük, milyen földdel van dolgunk. A talaj változó lehet, akár az udvaron belül is. Ha nem végzünk el egy tesztelést a földön, nem tudhatjuk, milyen tápanyagokat tartalmaz – vagy mi hiányzik belőle. Így azt sem tudhatjuk, mire van szüksége a talajnak annak érdekében, hogy sikeres legyen a növények fejlődése.

A talaj egyik szezonról a másikra változhat is. Vagyis nagyon érdemes tesztelni!

2.A levelek locsolása

A felülről történő öntözés nem éppen hatékony. Nemcsak pazaroljuk a vizet – a túl vizes növények lehetőséget biztosíthatnak a gomba és a betegségek terjedéséhez. Használjunk inkább csepegtető öntözőrendszert vagy csepegtető tömlőt, így a növények mindig a legoptimálisabb vízmennyiséghez jutnak hozzá. Az öntözést emellett végezzük kora reggel, mielőtt túl meleg lesz és párologni kezd a víz – hogy elkerüljük a tipikus kerti hiba elkövetését. A túlzott nedvesség éjjel ráadásul a betegségek terjedésének esélyét is növeli.

 

3.Nem komposztálunk

Jellemző kerti hiba az is, ha hanyagoljuk a komposztálást. Fontos, hogy a talajba juttassunk tápanyagokat, miközben nőnek a növények. Módosítani tudjuk a talajt a komposzttal, melyek helyi gazdálkodóktól is beszerezhetünk – de akár otthon is összeállíthatjuk.

 

4.Figyelmen kívül hagyjuk a kártevőirtást

A levéltetvek és egyéb kerti kártevők gyorsan elpusztíthatják a növényeinket. Sokan kerülik azonban a kártevők irtását, mert úgy vélik, plusz mérget juttatnak a kertbe. Van azonban természetes módja is annak, hogy megszabaduljunk a kártevőktől, s közben magunkat is védjük. Jó ötlet még, ha kártevő- és betegség-ellenálló növényt választunk s ha szükséges, nem mérgező szerekkel permetezünk.

5.A mulcs használatának kerülése

A mulcs biztonságot jelent, védi a kertben véghezvitt kemény munkánk eredményét –segít emellett a talaj nedvességtartalmának megőrzésében. Bizonyos talajtakarók még a szükséges tápanyagokkal is ellátják a földet, így a növények jobban nőnek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php