Termesszünk padlizsánt!

A padlizsán népies nevei: kék paradicsom, török paradicsom, tojásgyümölcs egyre kedveltebb zöldségféle hazánkban. Főleg házikertben termesztjük, lássuk, ennek trükkjeit! 

A padlizsán őshazája India, ahol már évezredekkel ezelőtt termesztették. Melegigényes, hazánkban egyéves – a trópusokon évelő -, akár 1-1,2 m magasra is megnövő cserjeszerű bokor.  A paradicsom és a burgonya közeli rokonai.

Így termesszünk padlizsánt (SOLANUM MELONGENA L.)

A cserépben, tápkockában előnevelt padlizsán palántákat május végén, a tavaszi fagyok elmúltával ültessük ki a végleges helyére 50×30 cm-es sor-és tőtávolságra. Ennél sűrűbben nem jó ültetni, mert a növény fejlődésére hátrányos. Mivel fázós növény, keressünk számára déli fekvésű, tavasszal gyorsan felmelegedő helyet.

Ideális hőmérséklet a számára a 22-30°C, ezalatt leáll a fejlődése, tehát nem érdemes elsietnünk ültetését.

A talaj kémhatására nem túlzottan igényes, de jobban fejlődik enyhén meszes talajon.

Fényigényes növény, félrányékban nem terem megfelelően.

A tojásgyümölcs – a paradicsommal ellentétben –  a mély ültetést nem bírja, sziklevelei nem kerülhetnek a talaj felszíne alá.

padlizsan_viraga

Forrt szirmú lila virágai öntermékenyülők; hamarosan is padlizsán fog nőni!

Termése: 15-30 cm hosszú húsos bogyó, színe fogyasztásra érett állapotban lila, feketéslila – illetve egyes fajtáké csíkos tarkázott, fehér vagy zöld.

padlizsan_csikos

Vízigényes növény az egész tenyészidőszak alatt, öntözés nélkül, csak természetes csapadékellátottsággal keveset terem, termése pedig rossz ízű, deformált lesz. Ha kevesebb vizet kap a fajtára jellemzőnél halványabb lesz a színe is.

Hazai nemesítésű fajták:

Kecskeméti lila: A növény erőteljes növekedésű, 60–70 cm magasra nő. Levelei kissé hullámos felületűek, virágai halványlilák, termése ovális körte alakú, külső héjának színe sötétlila. A terméshús halvány krémszínű, közvetlenül a héj alatt zöldes árnyalatú. Termőképessége nem nagy, de igen rövid tenyészidejű, korai fajta. Így elsősorban korai termesztésre és hajtatásra való.
Kecskeméti 198: A növény gyenge növekedésű, 40–50 cm magasra nő, laza állású. A levelek lilászöldek, enyhén szőrözött felületűek. A virágok rózsaszínűek, a termés gömb alakú, héjszíne mélybordó, a terméshús közvetlenül a héj alatt zöldes-, másutt sárgásfehér. Termései koncentráltan jelennek meg, és csaknem egy időben érnek be. A Kecskeméti lila fajtánál hosszabb tenyészidejű, későbben érő, de annál sokkal többet terem, ezért elsősorban tömegtermesztésre, a konzervipari igények kielégítésére való.

Legelterjedtebb fajták, amik a hazai klímát is bírják: Black Beauty, Florida Market,Black Magic, Long Purple

Szaporítása:

Palántaneveléssel célszerű termesztenünk. Március végén-április elején kell elvetnünk a magokat ahhoz, hogy májusra 3-4 vagy méginkább ajánlott 6-8 leveles palántánk legyen. Kiültetés előtt fontos, hogy ne maradjon ki a növénykék edzése a szabadföldi körülményekhez.

Ápolása:

Állandó feladat a rendszeres gyomlálás, öntözés, a talaj felszínének nedvesen tartása takarófóliával vagy mulcsozással. Ez utóbbi a talaj hőveszteségét is mérsékli, ami a padlizsánnál különösen fontos. Erre kell figyelnünk az öntözéskor is – kiültetés után különösen érzékeny a hideg vízű locsolásra, és a gyökérrothadást előidéző túlöntözére. Meghálálja, ha többször kis vízadaggal locsoljuk.

Fejtrágyázás a terméskötődést követően 2-3 hetente végezhető nitrogén és foszfort is tartalmazó komplex trágyával.

Kártevői:

  • Burgonyabogár, takácsatka, levéltetvek

Betakarítás

Fontos a szüret időpontjának helyes megválasztása: a padlizsán termést akkor szedjük, ha már elérte a fajtára jellemző méretet és színeződést, viszont még nem érett túl. Ennek egyértelmű jele, hogy a magok színe a terméshúsban még fehér. Ha már sárgásbarna, akkor kicsit túlérett, s ilyenkor már megkeseredhet. A termés nehezen válik el a szártól, ezért érdemes óvatosan szedni, nehogy a nagyobb szárrészek is leszakadjanak, és hogy a tüskék ne az ujjunkba álljanak.

Forrás: edenkert.hu