3 könnyen gondozható virágos dísznövény

Szeretnéd otthonod egy gyönyörű virágzó dísznövénnyel díszíteni, de nem tudod, milyen fajtát válassz? Bemutatunk 3 könnyen gondozható virágzó dísznövényt, amely színt visz az otthon falai közé.

Flamingóvirág:

A flamingóvirág az egyik legkedveltebb egzotikus dísznövény, amely gondozása nagyon egyszerű. A flamingóvirág tulajdonképp nem a virágával, hanem a torzsavirágzatot körbevevő piros, fehér, vagy zöld színű buroklevelével díszít.

A flamingóvirág, akár több hónapon keresztül is képes virágozni, miközben nevelése és gondozása, egy kezdő kertész számára sem okoz gondot.

Ma már számtalan flamingóvirág fajta kapható a hazai kertészeti áruházakban, a két legismertebb fajta az Anthurium adreanum ez a nagy flamingóvirág, a másik pedig az A. scherzerianum ez a kis flamingó virág.

flamingo

A kettő közül a kisméretű flamingóvirág jobban tűri a száraz levegőt, így pl. panellakásokban ezt érdemes tartani. A fiatal növényeket évente egyszer érdemes átültetni, tőzeges laza virágföldbe, és mivel a virágzással a növény nagyon sok tápanyagot veszít, tavasztól őszig hetente egyszer adjunk az öntözővízhez egy kupak tápoldatot is.

Nyáron óvjuk a növényt a tűző erős napsütéstől, télen, pedig ha túlszáraz, a levegő növeljünk a levegő páratartalmát, de csökkentsük le a locsolás mennyiségét.

Fokföldi ibolya

Ki ne ismerné a hírhedt fokföldi ibolyát, amely már évek óta hazánk egyik közkedvelt virágzó dísznövénye. Akár csak a többi virágzó dísznövénynél, a fokföldi ibolyánál, vagy eredeti nevén: afrikai ibolyánál, a Holland nemesítők számtalan új hibrid változatot nemesített. Így ma ez a Kelet Afrikából származó szobanövény, ismét divatossá vált, hiszen akár mini, akár normál méretben megvásárolhatjuk bármely kertészeti áruházban, és számtalan új színkombináció is bekerült a családba.

fokföldi iblya

A fokföldi ibolya az év bármely szakában képes virágozni, gondozása nagyon egyszerű. A növény kedveli a világos, de nem napos helyiségeket, télen kb. 16-18 fok az ideális számára.

A földjét tartsuk mindig enyhén nedvesen, de ne álljon alatta a víz, ugyanakkor érdemes csak alulról öntözni, hogy a leveleket ne érje nedvesség. Télen csökkentsük le kissé az öntözés mennyiségét, és tegyük a cserepét egy kavicsos tálcára, így növelve a levegő páratartalmát a fűtési szezonban.

Calandiva:

A calandiva nem más, mint a korall virág egyik új családtagja, amely mindössze annyiban tér el a sima korallvirágtól, hogy teltek a virágai.

calandiva

Az egyik legszínesebb és leghálásabb virág, amely egész évben januártól decemberig virágzik, és színekkel, vidámsággal telíti meg otthonunkat. A calandiva színvilága lenyűgöző, hiszen szinte minden színben kapható, piros, narancssárga, fehér sárga, rózsaszín és ezek árnyalataiban is vihetünk belőle otthonra.

Csoportosan nyíló apró virágai és vastag húsos pozsgás leveleivel egyedül álló látványt nyújt szobában, erkélyen, teraszon, kertben. Szépen mutat egy fonott kosárban vagy egy színes kerámia kaspóban is.

Egymás után hozza a virágokat így egész évben színfoltot ad otthonunkat. Ahhoz hogy a virágzás folyamatos legyen a kezelésére és gondozására oda kell figyelni. Tavasszal ültessük át friss földbe, március vagy áprilisi hónapban. Laza jó vízáteresztő képességű virágföldet válasszunk számára az A típusú virágföld is jó.

Az első tavaszi hónapokban még nagyon keveset kell locsolni, hiszen a vastag pozsgás levelek hosszú ideig képesek tárolni a vizet így a túllocsolás végzetes lehet a növény számára. Cserepét tegyük minél világosabb helyre és hetente egyszer adjunk az öntöző vízhez virágzó dísznövényekhez való tápoldatot, ezt egészen őszig ismételjük meg minden héten.

Forrás: https://napidoktor.hu/index