Védett terület lett a Tamariska-domb

Védetté nyilvánította a csepeli Tamariska-dombot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán az MTI-t.

Az erről szóló VM rendelet kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. A tárca közleménye szerint a Tamariska-domb összesen 8 védett növényfajnak ad otthont.

Legértékesebb élőhelyein, a homoki gyepeken megtalálható a magyar csenkesz, a homoki fátyolvirág, a homoki árvalányhaj, a budai imola, a báránypirosító vagy a homoki csüdfű.

termeszet%252842%2529

Az állatvilág is változatos, összesen 50 védett faj él ezen a területen – elsősorban olyanok, amelyek sikeresen alkalmazkodnak a környező lakóövezet zavaró hatásaihoz. A dombon fekvő feketefenyves ligetben fészkel és telel át az erdei fülesbagoly.

A Tamariska-domb a környező kertvárosi lakóövezet egyetlen nagyobb területű zöldfelülete, ennek megfelelően a csepeliek korábban is használták kikapcsolódásra, pihenésre.

Országos jelentőségű védett természeti területként ez a funkció –  a természeti értékek megőrzését, fenntartását és bemutatását prioritásként kezelve – továbbra is fennmaradhat – közölte a VM.

Forrás: