Naperőmű a hulladéklerakóból?

Jóllehet a hulladéklerakókat elsősorban biogáz alapú energiatermelésre igyekeznek hasznosítani, az Egyesült Államokban ezeket a lerakókat naperőművek helyszínének is szánják.Az ok: a lezárt lerakók területét jobb híján erre a célra is jól lehet kihasználni. Számos településen ugyanis a szabad hely a probléma. Mindeközben a bár betemetett lerakók megfelelő gazdasági hasznosítása sok helyütt nem megoldott, karbantartása ugyanakkor pénzt visz el, ahelyett, hogy pénzt hozna.

A területhasznosítás egyik fő jelszava manapság az USA-ban: termeljünk ezeken áramot megújuló forrásokból. Magától értetődően kínálkozik, hogy nappanelekkel fedjék be ezeket a hasznosítatlan, ám nem jelentéktelen nagyságú területeket.

energia640

Már több ilyenre van példa: Atlanta külvárosában 7 ezer napelem borítja be a néhai szemétlerakó 10 hektáros területét. A texasi San Antonio városa volt viszont az első – írja a thedailybeast.com -, ahol a hulladéklerakóra telepítettek naperőművet, megoldva azt a problémát is, hogy a felület nem volt sima. Mint kiderült, a dombokkal borított felszín inkább előnyére szolgált a napelemek hasznosításának.

Mára igen elterjedtté váltak, elsősorban Massachusetts államban. Itt ugyanis célul tűzték ki, hogy a lezárt hulladéklerakókra 2020-ig összesen 100 MW-nyi megújuló energiát hasznosító kapacitást építenek.

Forrás: