Zöldhályog ellen kelkáposzta

Bár a zöldhályog egyelőre gyógyíthatatlan szembetegség, a zöld növények, a nitrátban gazdag élelmiszerek és a szemorvosi ellenőrzés segíthet a betegség megelőzésében, illetve korai felismerésében.

A zöldhályog alattomos betegség

Világszerte a glaukóma (zöldhályog) nevű betegség a visszafordíthatatlan vakság leggyakoribb oka. A negyven év feletti lakosság körében 50 emberből egyet érint ez a betegség Nagy-Britanniában, és ez az arány 75 év felett megötszöröződik. Amerikában közel 3 millió embert sújt a glaukóma, akik közül 120 ezer fő el is vesztette a látását.
Maga a zöldhályog egy alattomos, folyamatosan romló állapot, amely a látóideget károsítja. Sajnos gyakori, hogy a tünetmentesség miatt a beteg csak a már előrehaladott látásromlása esetén keresi fel a szemorvost.  (A betegségről tudni kell, hogy ha más szemészeti betegség nem kíséri, akkor elsődleges, ha igen, akkor másodlagos zöldhályogról beszélünk, amely a csarnokzug felépítése alapján nyílt zugú és zárt zugú lehet.)

szem_zöldhályog

Az előjelek időben kiderülhetnek

Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész főorvosa szerint a rendszeres szemvizsgálattal már korai stádiumban felismerhető a glaukóma, és így a látás is megmenthető. Akik valamilyen szempontból veszélyeztetettek, évente érdemes szemészeti szűrésen részt venni, ugyanis van két jel, amelynek megléte felhívhatja a figyelmet erre a kórra. Az egyik a látóideg speciális elváltozása, a másik a magas szemnyomás.

Zöldhályog megelőzésére fontos a nitrát bevitel

Amerikai kutatók szerint a zöld növények és a nitrátban gazdag élelmiszerek csökkentik a zöldhályog kialakulásának kockázatát. A 26 évig tartó kutatásba közel 64 ezer személyt vontak be, akik valamennyien elmúltak 40 évesek és nem volt korábban nyílt zugú zöldhályog diagnózisuk.  A résztvevőket öt csoportra osztották, amelyek közül az első csoport napi 240 mg nitrátot, az ötödik pedig 80 mg-ot vitt be. A vizsgált időszak végére 1483 esetben diagnosztizáltak nyílt zugú zöldhályogot, és az eredmények azt mutatták, hogy a legtöbb nitrátot fogyasztó csoportnál 20-30 százalékkal alacsonyabb volt a betegség kialakulásának az esélye.

szem_zoldhalyog 2

Nitrát tartalmú élelmiszerek

A nitrátion (NO3) a kutatók szerint segít magasan tartani a vér oxigéntartalmát, épp ezért csökkenti az érszűkületet, a vérnyomást és megelőzheti a veszélyes véralvadási folyamatokat. Különösen egy növény rendelkezik a zöldhályog megelőzésének szempontjából kiemelkedő tulajdonságokkal: a kelkáposzta. További élelmiszerek, amelyeket magas nitrát tartalmuk miatt érdemes gyakran beépíteni az étrendbe: káposzta, zöldsaláta, spenót, zöldbab, retek- és gyökérfélék.

  • Kinek ajánlott a rendszeres szemészeti szűrés?
    Akiknek a családjában már előfordult ez a betegség.
    Akik egyéb betegségük miatt szteroid tartalmú készítményeket szednek.
    A dializált és a transzplantált vesebetegeknek.
    A 40 év felettieknek.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.