Vegyen egy fejes kecskekedvencet!

Nem csak olcsó és egész évben elérhető, de változatos ételeket készíthetünk belőle, egészséges és rendkívül gazdag tápanyagokban: ez a növény nem más, mint a káposzta!

Igen sokféle változatban fogyaszthatjuk, számos kedvenc étel készül belőle, például a töltött káposzta. Azon felül, hogy finom, nagyon egészséges is! Értékes vitaminokhoz juthatunk hozzá általa: A-, C- és E-vitamin, K- és B1 vitamin van benne. Rostokban és ásványi anyagokban gazdag, magas a kalcium-, a magnézium-, a foszfor-, kálium és a vastartalma, valamint jelentős Omega-3 zsírsav forrás is.

A káposztában csípős ízű mustárolajat találunk, mely lényegében természetes antibiotikum: gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és fertőtlenítő. A közkedvelt zöldség zöld levelei sok béta-karotint tartalmaznak, amely antioxidáns, segíti a látást, valamint véd a légúti daganatos megbetegedésekkel szemben.

A káposzta serkenti és erősíti az immunrendszert. A benne levő tiocianát miatt a leve gyomorfekély ellen vethető be, jótékony hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, de hatékony ezen felül a tüdő-, a mell- és a petefészek rosszindulatú daganatos betegségeinek megelőzésében.

kaposzta21000

Egyes vélemények szerint, még a már kialakult rákos megbetegedést is gyógyítja, bizonyos esetekben. Külsőleg szintén hasznos a káposzta: a népi gyógyászat évezredeken át reumára és borogatásként is alkalmazta a leveleit, miután megtörték őket egy kicsit. Bőrbetegségeken is segít.

Felszedett feleslegre

Mivel igen kevés kalóriát tartalmaz, a fogyókúrázóknak kifejezetten előnyös és méregtelenítésre is kiváló! Nem csak főzelékként finom, számos változatos köret készül belőle. Párolva hússal kombinálható egytálételnek, de süteménybe, tésztába is rakható.

Közkedvelt savanyúságként, friss saláta készíthető belőle. A savanyú káposztát megéri fogyasztani, hiszen az erjedése során savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, melyek a bélflórára kedvező hatással vannak.

Más, káros mikrobák megtelepedését is megakadályozzák. A savanyítás során a káposzta C-vitamin tartalma is megmarad, az ízesítéséhez ráadásul több olyan fűszert használunk fel, mely önmagában is jó hatással van egészségünkre.

Nem véletlen egyébként, hogy a legegyszerűbb káposztával készült étel – akár a saláta is – rendkívül hasznos az egészségünk védelmében, hiszen fogyasztása során glukózinolát szabadul fel, amely képes a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket semlegesíteni. Préselt változatát adhatjuk méregtelenítő italokhoz. Fontos tudni, hogy sosem ajánlatos túlfőzni a káposztát, mert elveszíti a vitamintartalmát!

zoldsegek28

Egyre megy, mert egybemegy!

A fejeskáposzta világoszöld levelei szoros gömbformát alkotnak. Nyersen salátákba reszelve fogyaszthatjuk, párolva szárnyashúsok mellé. Leveleibe töltelékeket csomagolhatunk. A kelkáposzta a vadkáposzta termesztett változata, fodros, durva levelei vannak.

Pakolásként a herpeszt, a pattantást, a sebeket, övsömört és a csípéseket is gyógyítja. Leginkább sötétzöld leveleiben találhatók a vitaminok. Főzelékeket készíthetünk belőle, levesekbe vagy rakott egytálételekbe ideális.

Szintén salátákba reszelve finom, párolva vadak és vörös húsú szárnyasok mellé ajánlott a lila káposzta: ennek a fajtának különösen magas a B- és C-vitamin tartalma, antioxidáns, valamint jelentősen hozzájárulhat a mellrák kialakulásának megelőzéséhez.

Az immunrendszert erősítésében jár élen a kelbimbó, amely kis gömb alakú. Önálló köretként is remek, de levesekhez és főzelékekhez is kiváló. Magas C- és aminosav tartalommal bír a kínai kel, mely főként Kelet-Ázsiában közkedvelt.

Hosszúkásak és fodrosak a levelei, elsősorban nyersen fogyasztják. Sötétzöld, fodros levelekkel rendelkezik a fodros kel. A K-, C-vitamin, béta-karotin és kalcium tartalma jelentős, fontos a rák megelőzésében, és a tejmentes diéta fontos alapanyaga. Leveleit párolva, köretként fogyasszuk, de levesekhez, főzelékhez és curry-hez is ízletes!

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.