Varázsgomba – A depresszió kezelése is megoldható vele?

A „varázsgomba” belsejében természetesen előforduló pszichedelikus vegyület segíthet a depresszió kezelésében – állítja egy új tanulmány.

Depresszió kezelésére is alkalmas a „varázsgombákban” található, természetesen előforduló pszichedelikus vegyület – hangsúlyozza egy új, kulcsfontosságú tanulmány. A hallucinogén pszilocibin egy pszichedelikus vegyület, amely számos pszilociba gombafajban, más néven „varázsgombában” megtalálható. A kutatók depresszió kezelése céljából végzett legutóbbi vizsgálata a második fázisban ismét azt mutatta, hogy sok ember esetében hatásos a varázsgomba, s minél magasabb az adag, annál hatékonyabb. A tanulmány a The New England Journal of Medicine szaklapban jelent meg.

gombak

Foto:pixabay.com

„A közzétett kísérlet szolgáltatta az eddigi legerősebb bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy indokoltak a pszichedelikumok további, nagyobb és hosszabb randomizált vizsgálatai – mondta el Andrew McIntosh, az Edinburghi Egyetem biológiai pszichiátria professzora. – A pszilocibin a jövőben potenciális alternatívát jelenthet az antidepresszánsokkal szemben, melyeket évtizedek óta írnak fel az orvosok.”

A pszilocibin antidepresszáns tulajdonságaival először olyan vizsgálatok során szembesültek a kutatók, amelyeket életveszélyben levő rákos betegek bevonásával végeztek – jegyezték meg a tanulmány szerzői. Nem csoda tehát, hogy a mentális egészségügyi szakemberek nagy figyelemmel kísérik a pszilocibin-kutatást. Segíteni szeretnének a kezelésre rezisztens, depresszióban szenvedő embereken, mivel a legtöbb általános eljárás csak a hangulatzavarral küzdő páciensek szerény hányadánál hatásos.

„Az eredmények egyszerre érdekesek és kijózanítóak”– jegyezte meg a Harvard Egészségügyi Iskola pszichobiológus professzora, Bertha K. Madras, PhD.

Az említett vizsgálat második fázisában a kutatók a pszilocibin különböző dózisait értékelték. A II. fázisban 233 ember vett részt, akik véletlenszerűen kaptak 1 milligramm, 10 milligramm vagy 25 milligrammos adagot a varázsgomba vegyületéből. A vizsgálatban a COMP360 nevű, gyógyszerészeti minőségű szintetikus pszilocibin készítményt alkalmazták.

stressz, depresszió

Foto:pixabay.com

Azon a napon, amikor a gyógyszert megkapták, az alanyok több mint 8 órát töltöttek egy képzett terapeuta mellett, míg a hatások elmúltak. A kezelést követő 12 hetes vizsgálati időszakban terapeutáikkal is találkoztak. Néhány szakember ugyanakkor szkeptikus a vegyület potenciálisan veszélyes mellékhatásait illetően – még akkor is, ha a kezelést követően hosszú órákig ücsörögnek a betegek a nappali-szerű környezetben egy terapeutával -, s nem mernének megesküdni arra, hogy ez működhet általános kezelésként.

Madras megjegyezte: bár a tanulmány kimutatta, hogy a pszilocibin képes kezelni a depresszió tüneteit, a gyógyszer a vizsgálatban résztvevők kisebb részének segített, összehasonlítva azt a hagyományos antidepresszánsokkal végzett nagy kísérletekkelArra is figyelmeztetett, hogy a legutóbbi pszilocibin-vizsgálatban – adagolástól függően – a résztvevők 84 százalékánál volt mellékhatás, s néhányan „öngyilkossági gondolatokról vagy önkárosító magatartásról” számoltak be.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak: hosszabb és nagyobb vizsgálatokra van szükség – beleértve a depresszió meglévő kezeléseivel való összehasonlítást is -, hogy meghatározzák a pszilocibin hatékonyságát és biztonságosságát a kezelésre rezisztens depresszió esetében.

Olvasd el ezt is!

Egyre több a kezelés, még sincs kevesebb depressziós

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.