Ünnep előtti nagytakarítás a természet ajándékaival

Mindannyiunk életében eljön a pillanat, mikor azt mondjuk vagy gondoljuk “Ráférne a lakásra egy kis rend”. Ám az időtől cirkuszi oroszlánná nőtt porcicákat nem csak vegyszerekkel űzhetjük ki otthonunkból.

Nagytakarítás decemberben

Amikor a nagytakarítási szándék már nem csak elméleti síkon mozog, akkor előszedünk minden otthon felelhető tisztítószert és egy hétvége vagy esetleg a szabadságunk alatt fényesre sikálunk mindent. Íme néhány praktikus, gyors és igencsak környezetbarát megoldás a nagytakarítás elvégzésére. Ha ezeket a módszereket alkalmazzuk nemcsak szép, tiszta otthont varázsolhatunk magunknak, hanem környezetünket, családunk és magunk egészségét is óvjuk takarítás közben.

Ecetes  alaptisztítószer

2/3:1/3 arányban keverjünk össze vizet és ecetet. Egy műanyag sprayflakonba töltve és egy puha pamut rongy használatával üvegfelületeket és tükröket tudunk vele csillogóvá varázsolni. Szép fényessé varázsolhatjuk a krómozott felületeket ezzel a keverékkel, ha lefújjuk és száraz pamut ronggyal áttöröljük.

almaecet

Bútortisztító

Olivaolajat (3 rész) és ecetet (1rész) keverjünk össze. Bútorok tisztítására tökéletesen alkalmas. (Keményfa és antik felületeket lenolajjal vagy méhviasszal polírozzunk.)

Könnyedén eltüntethetjük a kárpitról a foltokat ecettel vagy mosószódával. Egy használt fogkefét áztassunk be ecetbe és dörzsöljük a textilen lévő foltba. A mosószóda pasztát először a kárpit egy kevés központi helyén teszteljük, hogy nehogy gigászi foltot hagyjunk rajta egy rosszul összekevert massza felvitele után.

mosószóda

Padlótisztítók

Beltéri fa padlózatot 1 vödör meleg vízbe áztatott 2 teászacskót folyadékkel, míg a kültéri fa járólapot mosószódás vízzel varázsolhatjuk tisztává.

Tej és terpentin egyenlő arányú keverékével tisztíthatjuk a linóleumunkat.

Ahhoz, hogy felfrissítsük padlószőnyegünket semmi mást nem kell tennünk, mint tealeveleket és konyhasót szórnunk rá és fél óra múlva fel is porszívózhatjuk.

tej

A padlószőnyeget szagtalaníthatjuk úgy, hogy egy nedves szivaccsal átmossuk, leszórjuk Borax-szal, amikor megszárad, felporszívózzuk.

Keverjünk el szódabikarbónát kedvenc illóolajunkkal (25dkg szódabikarbónához adjunk 45 csepp olajat), hogy el kristálycukorhoz hasonló port kapjunk? szórjuk le ezzel a szőnyegeket és 30 perc múlva porszívózzuk fel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.