Top tippek – Mely ételek fokozzák és melyek mérsékelik a gyulladást? 2022-01-25 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet A természetes gyulladáscsökkentő étrend csökkenti annak esélyét, hogy gyulladás alakuljon ki a szervezetünkben. Tudjuk-e, milyen élelmiszerek vannak ránk jó, illetve rossz hatással? Ha olyan egészségügyi állapotokkal küzdünk, melyekben főszerepet játszik a gyulladás, érdemes tisztában lennünk vele, milyen ételek segítenek mérsékelni azt. A természetes gyulladáscsökkentő étrend alkalmazása igen fontos lehet. Ehhez azonban tudnunk kell, mely élelmiszerek vannak ránk jó, illetve rossz hatással. Bár a gyógyszeres és egyéb kezelések lényegesek, számos szakértő szerint a gyulladáscsökkentő étrend is segítséget jelenthet. Fotó: 123rf.com Aki például reumás ízületi gyulladástól szenved, annak az étkezés megváltoztatása nem lesz csodás gyógymód, azonban a gyulladáscsökkentő étrend mérsékelheti a fellángolások számát, vagy segít a fájdalom csökkentésében. A gyulladáscsökkentő étrend széles körben egészségesnek tartott táplálkozási forma. S még ha nem is segít érdemben állapotunkon, az egyéb problémák esélye is kisebbé válik. Melyek a gyulladáscsökkentő ételek? A gyulladás mérséklését célzó étrend sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, növényi fehérjéket (például babot és dióféléket), zsíros halat, valamint friss fűszernövényeket és fűszereket tartalmaz. Lássuk ezeket részletesebben. Gyümölcsök és zöldségek: ha ezeket fogyasztjuk, törekedjünk a változatosságra és a sokféle színre. Kutatások szerint a K-vitaminban gazdag, leveles zöldek, mint amilyen a spenót és a kelkáposzta, csökkentik a gyulladást. Ugyanígy a brokkoli és a káposzta. Az az anyag, mely a gyümölcsök – például a cseresznye, a málna és a szeder – színét adja, szintén gyulladáscsökkentő hatású. Teljes kiőrlésű gabona: a zabpehely, a barna rizs, a teljes kiőrlésű kenyér és egyéb, finomítatlan gabonafélék általában magas rosttartalmúak, márpedig a rostok is segíthetnek a gyulladás elkerülésében. Bab: a babnak magas a rosttartalma, tele van antioxidánsokkal és egyéb gyulladáscsökkentő anyagokkal, érdemes fogyasztani. Dió: egészséges zsírt tartalmaz, mely segít megállítani a gyulladást. Az olívaolaj és az avokádó szintén ezen egészséges zsír jó forrásai. Együnk meg egy marék diót naponta, de ennél többet ne, mert a zsír és a kalória összeadódik. Hal: elengedhetetlen része egy gyulladáscsökkentő étrendnek. Érdemes heti legalább kétszer halat fogyasztani. A lazac, a tonhal és a szardínia rengeteg Omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelyek hatékonyak a gyulladás ellen. Gyógynövények és fűszerek: amellett, hogy kiváló ízesítők, antioxidánsokat adnak az ételeinkhez. A curryporban található kurkuma például egy a benne levő kurkuminnal teszi ezt. A fokhagyma gátolja a szervezet képességét arra, hogy gyulladásfokozó dolgokat állítson elő. Melyek a gyulladást elősegítő ételek? Ha szeretnénk csökkenteni a gyulladást szervezetünkben, a jelentősen feldolgozott, túl zsíros vagy nagyon édes élelmiszerek nincsenek ránk jó hatással. Édességek, sütemények, péksütik, üdítők: ezek az ételek nem tartalmaznak tápanyagot, könnyen ehetünk belőlük túl sokat, ami nem meglepő módon súlygyarapodáshoz vezet – de magas vércukor- és koleszterinszintet is eredményezhet. Mindegyik összefügg a gyulladással. A cukor hatására a szervezetben gyulladást okozó hírvivők, úgynevezett citokinek szabadulnak fel. A szénsavas üdítők és más édes italok a legfőbb bűnösök. A gyulladáscsökkentő étrend szakértőinek gyakori tanácsa, hogy minden hozzáadott cukrot ki kell zárni, beleértve az agavét és a mézet is. Magas zsírtartalmú és feldolgozott vörös húsok (például hot dog): ezekben az ételekben nagy mennyiségű telített zsír található, ami gyulladást okozhat, ha a kis mennyiségnél többet fogyasztunk el belőle naponta. Vaj, teljes tej és sajt: a probléma ezeknél az élelmiszereknél is a telített zsír. Fogyasszunk helyettük alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, melyek nem tekinthetők gyulladás-kiváltónak. Hasábburgonya, sült csirke és egyéb sült ételek: attól, hogy növényi olajban sütjük ki őket, még nem lesznek egészségesek. A kukoricaolaj, a pórsáfrányolaj és más növényi olajok mindegyike tartalmaz Omega-6 zsírsavat. Szükség van némi Omega-6-ra, ám ha túl sokat kap belőle a szervezet, felborítja az Omega-6 és Omega-3 közötti egyensúlyt, s a végén további gyulladások lépnek fel. Foto:123rf.com Kávékrémek, margarin és bármi, ami transzzsírokat tartalmaz: a transzzsírok növelik az LDL (vagyis a „rossz”) koleszterinszintjét, ami gyulladást okoz. Ezekből nemigen van „biztonságos mennyiség”. Búza, rozs és árpa: a gluténtartalmú gabonaféléket a cöliákiában szenvedőknek kerülniük kell. Számukra külön gluténmentes pékáruk készülnek. Mindenki másnak azonban inkább teljes kiőrlésű gabona ajánlott. Milyen veszélyeket rejt a krónikus gyulladás? A gyulladás természetes módon fordul elő a szervezetben. Megvéd a méreganyagoktól, fertőzésektől és sérülésektől, azonban ha túl gyakori, betegségeket válthat ki. Szakértők különféle betegségekhez kötik a hosszú távú, azaz a krónikus gyulladást. Ilyen például a szívbetegség, a rák, a diabétesz, az Alzheimer-kór, a depresszió. Az étkezési szokások megváltoztatásával a krónikus gyulladás kockázata csökkenthető. Olvasd el ezt is! Immunerősítő koktél és gyulladáscsökkentő fűszerek Forrás: https://napidoktor.hu/index.php