Sóval gargalizálás – Légúti fertőzés és orrdugulás ellen is jó!

Hasznos házi praktika télen

A sóval gargalizálás nem éppen új módszer, ám ha rendszeresen végezzük, számos előnye van. Többek között segít orrdugulás és légúti fertőzés esetén is.

Torokfájás vagy fogínyvérzés esetén gyakori tanács a sóval gargalizálás. Egyszerű és olcsó művelet, csupán rendszeresen időt kell rá szánni. Ennek a régi házi praktikának nincsenek mellékhatásai, ellenben számos előnnyel bír.

Lássuk a sóval gargalizálás áldásos hatásait!

1.Fenntartja a pH-szintet

A sóval gargalizálás segít semlegesíteni a baktériumok által termelt savakat a torokban. Ezzel hozzájárul az egészséges pH-egyensúly fenntartásához, ami megakadályozza a nemkívánatos baktériumok elszaporodását a szájban.

Foto:timesofindia.indiatimes.com

2.Megszünteti az orrdugulást

A sóval gargalizálás segít eltávolítani a légutakban és az orrüregben felgyülemlett nyálkahártyát. A főzet csökkenti a gyulladást és enyhíti a torokfájást, emellett kiöblíti a baktériumokat és a vírusokat, amelyek kontrollálatlan duguláshoz vezethetnek.

3.Segít légúti fertőzés esetén

Ha napi három alkalommal sós vízzel gargalizálunk, az 40 százalékkal csökkentheti a felső légúti fertőzések kialakulásának kockázatát – mutatott rá egy japán tanulmány.

Foto:timesofindia.indiatimes.com

4.Enyhíti a mandulagyulladást

A mandulák a torok hátsó részén találhatók. Két csomós szövetről van szó, amelyek a baktériumok és vírusos fertőzések miatt begyulladhatnak.

A gyulladt mandula fájdalmat okoz és nyelési nehézséggel jár. A sóval gargarizálás segíthet megszabadulni a gyötrő tünetektől vagy enyhíteni azokat.

Foto:timesofindia.indiatimes.com

5.Sós víz rossz lehelet ellen

Ha tudjuk, hogy rossz a lehetelünk, a sós vizes gargarizálás hatékony módszer a probléma kiküszöbölésére. A sóval gargalizálás során kiürítjük szájbaktériumokat, amelyek rossz lehelethez vezetnek.

6.Segítség vérző fogíny és fogfájás esetén

A sóval gargalizálás enyhíti a vérzést és a fogíny duzzadását, ami egyébként a baktériumok okozta fogínybetegség első jele. A száj sós vízzel öblögetése segíthet csökkenteni a gyulladást és leküzdeni a baktériumokat. A sós vizes gargalizálás a fogfájás elleni is hatásos lehet.

Foto:timesofindia.indiatimes.com

7.Küzdjük le a szájfekélyt

A szájban kialakult fekély fájdalmas és nagyon kellemetlen probléma. Sokszor még az evés is komoly gondot okoz miatta. A sós víz segít enyhíteni a fájdalmat és fokozza a gyógyulási folyamatot.

Foto:timesofindia.indiatimes.com

Hogyan végezzük a sóval gargalizálást?

A sós víz elkészítéséhez fél teáskanál konyhasót kell adnunk egy csésze meleg vízhez. Keverjük jól össze, hogy a só teljesen feloldódjon.

Foto:timesofindia.indiatimes.com

Vegyünk a szánkba belőle egy nagyobb kortyot és járassuk körbe a szájban. Döntsük hátra a fejünket és gargalizáljunk, nagyjából 30 másodpercig, majd köpjük ki a sós vizet. Ismételjük a gargalizálást, amíg a teljes keverék el nem fogy.

Aki rendszeresen sportol, nehezen hagy ki edzéseket, de vajon jól tesszük-e, ha kezdődő légúti betegséggel is a mozgást választjuk?

Jó-e az, ha náthásan sportolunk?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.