Mindfulness – Milyen gyakorlatok előnyösek csoportosan?  –  4.rész

A bekötött szemmel mozgástól a hangterápiáig

A mindfulness, azaz éber meditáció tevékenység minden életkorban fontos – a stressz enyhítése érdekében és azért, hogy jobban jelen legyünk az adott pillanatban. Hogyan gyakorolhatjuk ezt csoportban?

Foto: 123rf.com

Egyre népszerűbb tevékenység a mindfulness gyakorlása a stressz csökkentésére, a szorongás enyhítésére, valamint azért, hogy jobban jelen lehessünk a mindennapjainkban, tudatosak és figyelmesek maradjunk.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy az éber meditáció hasznos lehet olyan problémák esetén is, mint a szorongás, a krónikus fájdalom és a depresszió. Segít, hogy lelassuljunk, tudatosabbá váljunk önmagunkkal és környezetünkkel szemben is.

Jó hír, hogy a mindfulness beépítése mindennapi rutinunkba hihetetlenül egyszerű lehet – életkortól függetlenül.

Cikkünk első, második és harmadik részében a felnőttek és a gyermekek számára javasolt technikákkal foglalkoztunk, valamint kimondottan a szorongás-kezeléssel.

A mindfulnessnek azonban nem feltétlenül kell önálló tevékenységnek lennie. Az éberség gyakorlása másokkal együtt is a hatékony lehet.

Lássuk azokat az éber meditáció-gyakorlatokat, amelyek csoportosan is jótékonyak.

1.Mozgás bekötött szemmel

A bekötött szemű mozgás nagyszerű módszer arra, hogy érzékszerveinket erősítsük és kizárjuk azt az igényt, hogy jól nézzünk ki. Lehet az bekötött szemű jóga vagy akár nyitott, szabad formájú mozgás is.

Utóbbinál a résztvevők rendkívül lassú ütemben mozognak. Amikor elkezdik megérezni, hogy van egy másik személy a közelben, vagy véletlenül hozzáérnek a vállához vagy könyökéhez, tudatosan a másik irányába mozoghatnak.

Fotó: 123rf.com

2.Egymás szemébe nézés

Ha hosszan egymás szemébe nézünk partnerünkkel, az hatékony módja annak, hogy kapcsolatba léphessünk és lássuk, mi történik, ha részt veszünk egy ilyen intim gyakorlatban. Mindössze annyit kell tennünk, hogy leülünk egymással szemben, beállítunk egy időzítőt 1-5 percre és egymás szemébe nézünk.

Előfordulhat, hogy erős érzelmek jelennek meg – ez rendben van. Ha csoportban történik ez a mindfulness gyakorlat, az első kör után válthatunk új partnerre, majd újabbra, amíg az összes résztvevőre sor nem kerül.

3.Partner-légzés

A partner-légzés gyakorlat hasonló a szembenézéshez – azzal a különbséggel, hogy egymásnak háttal ülnek a felek és a gerincük egy vonalban van egymással.

Miközben ezt tesszük, kezdjük el kiterjeszteni a légzést a has és a hát irányába. Próbáljuk szinkronizálni a légzésünket a partnerünkével, hogy mindketten ritmusban legyünk.

joga2

Foto:123rf.com

4.Nevető jóga

Sokszor mondjuk, hogy a nevetés a legjobb gyógyszer. A nevető jóga csoportos mindfulness gyakorlat, amely az örömre, a játékosságra és a szórakozásra összpontosít.

Egy sor mozgás- és légzőgyakorlatot foglal magába, amelyek elősegítik a szándékos nevetést.

Fizikai, pszichológiai és lelki betegségek orvoslásaként alkalmazzák, mivel a szándékos (szimulált) nevetés ugyanolyan előnyökkel járhat, mint a spontán.

A nevető jóga javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt, erősíti az immunrendszert, növeli az energiaszintet, javítja az életminőséget és segít jobban kezelni a nehézségeket. Ösztönzi a pozitivitást és az optimizmust.

Ezt a jógát (is) általában csoportos környezetben, így például klubban vagy workshop formában gyakorolják és képzett nevetőjógaoktató vezeti. A jelenlevők különféle gyakorlatokat végeznek a nevetés és a jó hangulat elősegítésére.

A legtöbb foglalkozás egyszerű légzési technikákkal, tapsolással és kántálással kezdődik, hogy segítsen ellazulni. Kezdődhet az óra úgy, hogy ritmikusan 1-2, 1-2-3 tapsolnak, miközben azt kántálják, hogy „ho-ho, ha-ha-ha”. Bár viccesnek tűnhet, a gyakorlatnak az a célja, hogy minden belső ítéletet eltávolítsunk és hagyjuk kint az egónkat a folyosón.

A foglalkozás tartalmazhat improvizációs gyakorlatokat is – pozitív megerősítésekre hivatkozva -, gyengéd nyújtást, jóga légzést és meditációt. Ezek a gyakorlatok együttesen azt a célt szolgálják, hogy segítsenek nevetni, elengedni magunkat és kevésbé komolyan venni az életet.

  1. Hanggyógyítás és zeneterápia

Ha úgy érezzük, vonz a zene, hasznos gyógyító eszköz lehet a hanggyógyítás. Ez pedig a zeneterápiától a gongfürdőig sokféle formában és méretben elképzelhető.

Mit az érzelmi tudatosság? És hogyan gyakorolhatjuk?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.