Mit az érzelmi tudatosság? És hogyan gyakorolhatjuk?

Saját érzelmeink megértése alapvető fontosságú a jó mentális egészség fenntartásához. Így fejleszthetjük érzelmi tudatosságunkat:

Képzeld el, hogy egy barátod épp most kérdezte meg, hogy érzed magad. “Jól vagyok” – tiltakozol. Nyilvánvalóan zaklatott vagy, de ezzel az ismerős nóvummal válaszolsz, képtelen vagy megfogalmazni, mit is érzel valójában. Akárhogy is próbálkozol, nem igazán tudsz úrrá lenni az érzelmeiden, és az igazat megvallva, nem is biztos, hogy igazán akarsz.

Az iskolában megtanultuk a periódusos rendszert, és azt mondták, hogy mondjuk el az ábécét, de senki sem kényszerített arra, hogy órát vegyünk arról, hogy mik az érzelmek és hogyan működnek, mielőtt beléptünk a nagy, rossz világba. És ez sokunk számára azt jelenti, hogy hihetetlenül nehéz  megérteni, hogyan és miért érzünk.

Pedig a kutatások azt mutatják, hogy az érzelmek tudatosítása rendkívül hasznos, és a magas érzelmi tudatossággal rendelkező emberek szociális és érzelmi működése is jobb. Ez laikus nyelven azt jelenti, hogy képesek előre jelezni az érzelmeiket és előre kialakítani a megküzdési mechanizmusokat, bölcsebbek lesznek az egészségtelen viselkedésmintákkal szemben, és még mások igényeire is jobban ráhangolódnak.

Mi az érzelmi tudatosság?

“Az érzelmi tudatosság azt jelenti, hogy nemcsak a saját érzelmeinket, hanem másokét is képesek vagyunk felismerni és értelmezni” – magyarázza Rachel Vora pszichoterapeuta, a CYP Wellbeing alapítója. “Ez elengedhetetlen a jó mentális egészség fenntartásához. Ha képesek vagyunk azonosítani és reflektálni az érzelmi reakcióinkra, akkor megérthetjük, hogy ez hogyan befolyásolja a viselkedésünket, és ezáltal megváltoztathatjuk a kihívást jelentő helyzetekre adott reakcióinkat.”

Amikor képesek vagyunk azonosítani és reflektálni az érzelmi reakcióinkra, megérthetjük, hogy ez hogyan befolyásolja a viselkedésünket, és ezáltal megváltoztathatjuk, hogyan reagálunk a kihívást jelentő helyzetekre.

Természetesen annak pontos meghatározása, hogy mit érzünk, gyakran nehéznek bizonyulhat. Éppen ezért fordulunk olyan általános mondatokhoz, mint például “szomorúnak érzem magam” vagy “ma nem vagyok önmagam”. Nem mindig könnyű pontosan meghatározni, hogy mi a baj, anélkül, hogy egy kicsit mélyebbre ásnánk.  

Fotó: Pixabay


Ez gyakran azért van, mert valamilyen szinten nem akarjuk tudni, hogyan érezzük magunkat valójában. Gyakran megpróbálhatjuk elzsibbasztani, elnyomni vagy elkerülni az érzelmeket, mert nyomasztónak érezzük őket, és ez gyakran az érzelmi tudatosság hiányához vezethet, mivel úgy érezzük, hogy elszakadtunk önmagunktól.

Érzelmi tudatosság nélkül érzelmi vakfoltok is kialakulhatnak: olyan egészségtelen gondolatok, viselkedésmódok és megküzdési mechanizmusok, amelyek rejtve maradnak a szemünk elől. Talán kirohanunk vagy visszahúzódunk, ha túlterheltnek érezzük magunkat, vagy kritikával és önbizalomhiánnyal teli farkasszemet nézünk, ha negatív visszajelzést kapunk.

Ha nem szánunk időt az önvizsgálatra, nem leszünk tudatában ezeknek a szokásoknak, és újra és újra ugyanazokat a romboló mintákat fogjuk ismételgetni.

Kulcsfontosságú, hogy ráhangolódjunk az érzelmeinkre, és őszintén reflektáljunk arra, hogyan érzzük magunkat. Amikor ezt tesszük, jobban tudunk dolgozni az érzelmeinkkel, és olyan stratégiákat tudunk felállítani, amelyekkel javíthatunk a hangulatunkon. Azzal, hogy azonosítjuk érzelmi vakfoltjainkat, úgy érezhetjük, hogy jobban irányítjuk érzelmeinket, és azt is, hogyan reagálunk kihívást jelentő helyzetekben.

Foto:123rf.com

Hogyan ápoljuk az érzelmi tudatosságot?
Ha egy életen át elfedtük valódi érzelmeinket, nehéz lehet először őszintének lenni önmagunkkal. Gyakorlással azonban egyre könnyebb lesz.

Forduljon a tudatossághoz

Foto:123rf.com

A mindfulness az a folyamat, amelynek során figyelmünket a jelen pillanatra irányítjuk, és egyre tudatosabbá válunk a gondolatainkkal kapcsolatban. Ez a nyugodt, ítélkezésmentes elmélkedés állapota.  

A tudatosságnak számos módja van, a légzésgyakorlástól a csendben ülésig. Ami az érzelmi tudatosságot illeti, a meditációt egy hatásos módszer, amely segítheti a tisztánlátást, és lehetővé teszi, hogy kimért módon szemléljük érzelmeinket.

Elcsendesíthetjük a mentális fecsegést, amely gyakran kíséri a nehéz érzelmeket, és helyette az érzelem fizikai érzésével ülhetünk együtt a testünkben. Ha ezt rendszeresen végezzük, jobban tudatában lehetünk érzelmeink forrásának, és hatékonyabb stratégiákat alkalmazhatunk az érzelmek kezelésére.  

Foto:123rf.com

Gyakoroljuk a napi önreflexiót

 

Mikor álltál meg utoljára, és figyelted meg igazán, hogyan érzed magad? Alakítsuk ki azt a szokást, hogy minden nap ellenőrizzük magunkat. Az önreflexió az érzelmi tudatosságot ápolja, és kulcsfontosságú ahhoz, hogy megértsük, miért érzünk úgy, ahogyan érzünk.

Az olyan tevékenységek, mint a naplóírás, igazán hasznosak lehetnek a gondolkodási folyamatok megismerésében. Segíthet abban is, hogy aktívan válasszunk egészséges megküzdési stratégiákat a nagyobb kihívást jelentő érzelmek kezelésére.

A szabad írás, amikor mindent leírsz, ami a fejedben jár, ítélkezés nélkül, alkalmas arra, hogy mélyebben elmerülj a gondolataidban és érzéseidben. Gondolj rá úgy, mintha beülnél egy autóba, és csak vezetnél. Tanulmányok szerint segíthet az érzelmi szabályozásban, szóval rajta, és írj mindent papírra.   

Fotó: 123rf.com

Nevezd nevén, amit érzel

 

Néha az, amivel igazán küzdünk, az érzelmeink szavakba öntése. Nehéz lehet úgy érezni, hogy mások meghallgatnak minket, ha nincs meg a nyelvezetünk ahhoz, hogy leírjuk, mit érzünk.

Ahelyett, hogy alapértelmezésben olyan alapvető leírásokhoz folyamodnánk, mint a dühös, boldog, frusztrált vagy szomorú, forduljunk a Dr. Robert Plutchick által 1980-ban kifejlesztett Érzelemkerékhez (The Emotion Wheel).

A kerék középpontjában nyolc elsődleges érzelmet azonosít, amelyekből több tucat különböző intenzitású, megfelelő érzelem ered. Konkrét nevet ad annak, amit épp érzünk, ami kiváló kiindulópont a feldolgozásához.

Ironikus, de a kusza, viharos és nehéz érzelmekre való reflektálással nemcsak megkönnyebbülhetünk a kellemetlen érzéseken, hanem több örömet és kiteljesedést is hozhatunk az életünkbe. 

 

Fejezzük ki az érzelmeket!

 

Forrás: Napidoktor.hu