Top 32 mindfulness tevékenység – minden életkorban nyugalom!  –  2.rész

Mit tegyenek a gyerekek?

A mindfulness, azaz éber meditáció tevékenység minden életkorban fontos – a stressz enyhítése érdekében és azért, hogy jobban jelen legyünk az adott pillanatban. Hogyan gyakorolhatják ezt a felnőttek?

Egyre népszerűbb tevékenység a mindfulness gyakorlása a stressz csökkentésére, a szorongás enyhítésére, valamint azért, hogy jobban jelen lehessünk a mindennapjainkban, tudatosak és figyelmesek maradjunk.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy az éber meditáció hasznos lehet olyan problémák esetén is, mint a szorongás, a krónikus fájdalom és a depresszió. Segít, hogy lelassuljunk, tudatosabbá váljunk önmagunkkal és környezetünkkel szemben is.

Jó hír, hogy a mindfulness beépítése mindennapi rutinunkba hihetetlenül egyszerű lehet – életkortól függetlenül.

Lássuk, mit tehetnek a gyerekek ennek érdekében?

1.Csavargó-fagyasztó játék

Ez a játék egy szórakoztató módja annak, hogy a gyermekek elkezdjék gyakorolni az éber meditációt -a mozgás segítségével pedig javítsák a testi érzetek tudatosságát.

Van benne mozgás, hadonászás, kézrázás, taposás, tánc, amíg azt nem kiáltja valaki: „Megfagyni!” Amikor mindenki abbahagyja a mozgást, bátorítsuk a gyerekeket, hogy fokozottan figyeljenek a testükben észlelt érzésekre.

A játékot többször is megismételhetjük, akár zenét is lejátszhatunk és szünetet tarthatunk, amikor eljön a „lefagyás” ideje.

2.Öt érzékszervet megdolgoztató vadászat

A legtöbb gyerek szereti a vadászatos játékokat, ezt pedig kifejezetten arra tervezték, hogy minden érzékszerv bevonásával ösztönözze az éberséget.

Csak annyit kell megtennünk, hogy biztonságos környezetet biztosítunk a felfedezéshez. A gyerekeknek követniük kell a következő lépéseket.

  • Hallgatás: nevezzenek meg egy dolgot, amit hallanak, amikor fülelnek.
  • Nézés: nevezzenek meg egy dolgot, ami felkelti a figyelmüket, ha körülnéznek.
  • Szaglászás: nevezzenek meg egy illatot, amelyet észrevesznek, amikor a levegőbe szagolnak.
  • Érintés: nevezzenek meg egy tárgyat, amelyet szívesen tapogatnak a kezükkel.

Ha ízt is szeretnénk a mindfulness játékhoz adni, készítsünk néhány gyerekbarát harapnivalót és kérjük meg a gyerekeket, hogy nevezzék meg az általuk kedvelt ízeket – például édes, sós vagy savanyú.

3.A majom látja, a majom csinálja-játék

Az angol monkey see, monkey doo mondás egy folyamat megtanulására utal anélkül, hogy megértenénk, miért működik.

Nagyszerű figyelemfelkeltő játék, amely segít a gyerekeknek növelni a testtudatot és átgondolni, hogyan mozognának az űrben. Felnőttként vállaljuk fel a majom szerepét és vezessük át a gyerekeket különböző pozíciókon.

Próbáljuk meg nem várt módon elmozdítani a súlyunkat, például álljunk egy lábon, aztán négykézláb, vagy emeljük fel az egyik lábunkat a levegőben.

Kérdezzük meg a gyerekeket, milyen érzés az egyes pozíciókban lenni. Nehéz egyensúlyozni, vagy jó feszítő, nyújtó ez a gyakorlat?

Legyen a mindfulness-játékban móka. Amikor a gyerekek megmozdulnak, valószínűleg nevetni fognak. Sodródjunk az árral. Megkérhetjük őket, figyeljenek arra, hogyan változik a lélegzetük, amikor nevetnek.

4.Sárkánylégzés

A sárkánylégzés szórakoztató módja annak, hogy a gyerekek a lassú, mély légzést gyakorolják. Az egyszerű változathoz nincs szükség kellékekre, de beépíthetünk egy szórakoztatóbb elemet is.

A szórakozás optimalizálása érdekében elolvashatunk vagy összeállíthatunk egy rövid történetet a sárkányokról, hogy mindenki fantáziáját megmozgassuk.

Ennek egyszerű változata a következő.

  • Utasítsuk a gyerekeket, hogy vegyenek egy mély lélegzetet, töltsék meg a hasukat és a mellkasukat.
  • Amikor készen állnak, mondjuk nekik, hogy „lélegezzék ki a tüzüket” hosszú, lassú kilégzéssel.
  • Ha papír is van nálunk, nagyon szórakoztató nézni, ahogy a papír mozdul, miközben a gyerekek kilélegeznek. Csak utasítsuk őket, hogy tartsák körülbelül 15 centiméterre a szájuktól és engedjék el, amikor kilélegeznek.

Top 32 mindfulness tevékenység – minden életkorban nyugalom!  –  1.rész

5.Buborékfújás

A buborékfújást általában szeretik a gyerekek és nagyszerű mindfulness gyakorlatot végezhetünk a segítségével.

Először kérjük meg őket, gondolják át, mi jár most a fejükben, mit éreznek. Ösztönözhetjük őket példákkal: „Fáradtnak érzem magam” vagy „Ebédelni akarok”.

Mutassuk be, hogy fújjuk a buborékainkat és képletesen belehelyezzük a gondolatainkat és érzéseinket. Például: „Idegesnek érzem magam. Ezt az érzést egy buborékba teszem és hagyom, hogy elszálljon.”

Mutassunk rá, hogy gondolataink és érzéseink olyanok, akár a buborékok: feljönnek, majd elszállnak a szélben. Néha még pukkannak is.

Ez a gyakorlat különösen hasznos lehet azoknak a gyerekeknek, akiknek kellemetlen gondolataik vagy érzéseik vannak és segítségre van szükségük az elengedéshez.

6.Nyugalom-kártyák

Néha apró emlékeztetők segíthetnek a gyerekeknek gyakorolni a tudatosságot, az éber meditációt a nehéz pillanatokban. Ez olyan eszközt biztosít nekik, amelyet mindennap magukkal vihetnek.

Foto:pixabay.com

Segítsünk a lurkóknak elgondolkodni tevékenységeken, amelyek segítik őket abban, hogy nyugodtak legyenek – például igyanak vizet, vegyenek levegőt, hunyják be a szemüket, olvassanak egy jó könyvet, öleljenek meg egy barátot.

Ezután kérjük meg őket, hogy rajzoljanak képeket ezekről a tevékenységekről külön kártyákra. Nyomtatott képeket is adhatunk nekik.

Ha a gyerekek tudnak írni, címkézzék fel a kártyákat (ha nem, akkor felcímkézhetjük őket magunk). Lyukasszuk ki őket és kössük össze egy kis fonallal vagy könyvgyűrűvel.

A gyerekek bármikor használhatják a kártyákat, amikor idegesek, dühösek, félnek vagy szomorúak – segíthetnek nekik szabályozni érzelmeiket és jobban érezni magukat.

A mindfulness-gyakorlat keretében készíthetünk saját kártyákat, vagy kipróbálhatjuk a nyomtatható verziót is.

A cikket folytatjuk.

 

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.