Miért lesz valaki rendmániás, vagy miért marad rendetlen?

Azt mondják, hogy egy bizonyos fokú rendetlenségen túl az ember nem tud koncentrálni és fókuszálni.
 

Rendet fogok tenni, mondjuk el újra meg újra. De, mégis min múlik? Időhiányon? Elhatározáson? Elég az örökös keresgélésből, sóhajtunk egyet reggelenként. De miért is lesz valakiből rendetlen ember? Van, aki annak születik. Vannak gyerekek, akik imádnak pakolni, s már kicsi gyerekkorukban is pedánsak. Mások pedig össze – vissza keverik már kisgyerekként is a legójukat, a babájuk ruháit, később a sajátjukat.

Vannak olyan rendetlenek, akiknek a szülei túl rendmániásak voltak, s ő ez ellen lázad. Míg mások otthon is rendetlenséget láttak, s nekik ez így természetes.

tavaszi_takaritas1

Foto:123rf.com

Polcz Alaine pszichológus a témával foglakozó írásában formai rendnek nevezi ezt a fajta merev rendet, ami a való életben szinte megvalósíthatatlannak tűnik, mivel a tárgyak elhelyezése csupán öncélú esztétikum, és gyakran meg is nehezíti a mindennapi teendők véghezvitelét.

A rend másik formáját lényegi rendnek nevezi, amikor a tárgyak elhelyezése a felhasználás és a cselekvés célját szolgálja, ahol minden kézre áll. Ugyanakkor ennek a lényegi rendnek általában igyekszünk formát is adni, így a praktikum és a harmonikus elrendezés egymást kiegészítve hozza létre azt a környezetet, amelyben jól érezzük magunkat és kényelmesen, jó érzéssel tudunk élni, pihenni, dolgozni.

rendetlenseg-nappali

Foto:pixabay.com

Van jó oldala is
Azt azonban tudni kell, hogy a rendetlen emberek rendszerint lazák, jószívűek, nem szívják mellre a dolgokat. Könnyen változtatnak az életükön. Sajnos azért akad olyan is közöttük, akiknek a gondolataik is kissé rendetlenek.
A tipikus rendetlennek általában több cucca van, mint amennyire szüksége van. Sokszor vesz mondjuk ugyanolyan színű, fazonú pulóvert, mint amilyen a szekrény mélyén lapul, mert elfelejti, hogy már van neki olyan. Az is jellemző rá, hogy képtelen megválni ruháktól, tárgyaktól. Akkor se dob ki semmit, ha már kinőtte, kihízta, évek óta nem használja.

Takarításmánia a belső rendetlenség miatt?

A Minnesotai Egyetem kutatói is erre a kérdésre keresték a választ, amikor górcső alá vették a rendetlen és a rendes otthonok lakóit, és azt találták, hogy a kupiban élő emberek sokkal kreatívabbak, mert az agyuk folyamatosan dolgozik, emlékezniük kell rá, hogy mi hol van az otthonukban.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.