Mi az a Hat Rossz?

A Hat Rossz a világegyetemben létező külső erőket jelenti, amelyek a testet megtámadva betegséget okozhatnak. Ezek a szél, a hideg, a nedvesség, a szárazság, a meleg, és a tűz.

A Hat Rossz

Az ókori Kína hat különböző környezeti erőt különböztetett meg: a szelet, a hideget, a meleget, a nedvességet, a szárazságot és a tüzet. Ezeknek az erőknek a támadása betegséget eredményezhet a testben.

A Hat Rossz mindegyike más-más módon járulhat hozzá betegség kialakulásához. Nézzük végig őket egyenként:

Szél

A szél yang természetű betegségkeltő erő, amely az Öt Elemen belül a tavaszhoz kapcsolódik. A szél sajátos természete a mozgás, amely kiszámíthatatlan módon feltámad majd elül, s ezáltal felkavarja a dolgok helyét és megzavarja irányukat. Behatol a test belsejébe, s gyakran más külső erőkkel, így a hideggel vagy a forrósággal társulva támadja meg a szöveteket.

szeles_ido1

A szél legközönségesebb hatása a meghűlés: ha a qi gyenge, a szél és a hideg könnyen áthatol a test felszínén, s megtámadja a tüdőt. A szél a belső diszharmóniának is oka lehet, amely gyakran a májtól ered. A „szél a májban” kínai kifejezés a nagyfokú diszharmóniának olyan állapotát jelöli, amely gutaütéshez vagy Parkinson-kórhoz vezethet.

Hideg

A hideg a télhez társul, s yin természetű. A hideg támadása a test ellen általában borzongással, fejfájással és testi fájdalmakkal jár. A hideg nemcsak a tüdőt támadhatja meg, mint azt az imént említettük, hanem a gyomrot és a lép-hasnyálmirigy csoportot is, s hányást vagy hasmenést okozhat. A belső hideget rendszerint a yang energia krónikus elégtelensége okozza, s tünetei közé tartozik egyebek között a hideg kéz és láb, valamint a hasmenés.

hideg_idojaras

Nedvesség

A nedvesség yin jellegű, s az általa okozott betegségek általában nedves és súlyos természetűek, s csak lassan múlnak el. A nedvesség által megtámadott beteg renyheséget és tompultságot érez. A lép-hasnyálmirigy csoport különösen érzékeny a nedvességre, amelynek támadása gyomorproblémákkal, így hasmenéssel vagy gyomorgörccsel járhat. Az ízületi gyulladás gyakran ugyancsak az ízületeket megtámadó nedvesség eredménye. A nedvesség a késő nyárhoz és a földhöz társul.

eso6

Szárazság és meleg

Mind a szárazság, mind a meleg yang természetű betegségkeltő, amelyek egyike az őszhöz, másika a nyárhoz kötődik. A szárazság és meleg okozta betegségek hasonló tünetekkel járnak: a bőr szárazsága, a tüdő kiszáradása, kimerültség, fejfájás és a dehidratáció tanúskodnak róla. A kettő között csupán annyi a különbség, hogy a szárazság okozta tünetek többnyire kevésbé súlyosak, mint a meleg által okozottak.

meleg

Tűz

Tűzről akkor beszélünk, ha bármely évszakhoz kapcsolódó energia túlságosan hosszú időn át túlteng. A tűz ilyenkor „kiégeti” a megtámadott szerv energiarendszerét. Tünetei közé tartozik a láz, a gyulladás, a hiperaktivitás és a szellemi zaklatottság. A tűzzel kapcsolatos betegségek többnyire a májat, a gyomrot és a tüdőt támadják meg.

tűz

A diszharmónia e hat külső oka képviseli az egészségünkre hatással lévő környezeti tényezőket. Hogy melyiknek mennyire vagyunk kitéve, az bizonyos fokig lakóhelyünk éghajlatától, illetve qink pillanatnyi erőnlététől függ. A qi energiaállapota pedig részben azon múlik, miként érzünk, s miként éljük meg érzelmi életünket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.