Még a vércukorszintet is csökkentheti: a cukkini top 10 előnye  – 2.rész

Tápanyagdús, ízletes zöldség

Rajongunk érte vagy sem, tény, hogy a cukkini zöldségnek több mint tíz igen komoly előnye van, tápanyag-tartalmától kezdve a vércukorszint szabályozásáig. Mit kell tudni róla?

Rakott ételbe, salátába, grillezve, cukkinifánkként elkészítve egyaránt finom ez az egyszerűnek tűnő zöldség – mely botanikai szempontból valójában gyümölcsnek számít.

Cikkünk első részében  a főbb jellemzőiről esett szó, valamint arról, milyen előnyei vannak. Lássuk a többi okot is, amelyért érdemes fogyasztani ezt a mutatós zöldséget!

5.Javítja a szív egészségét: a cukkini nagy előnye, hogy hozzájárulhat a szív egészségéhez, amely elsősorban magas rosttartalmának köszönhető. Megfigyeléses vizsgálatok alapján azoknál az embereknél alacsonyabb a szívbetegség esélye, akik több rostot fogyasztanak.

A pektin – a cukkiniben található oldható rostok egyik fajtája – különösen hatékonynak tűnik a teljes és az LDL („rossz”) koleszterinszint csökkentésében.

Egy, 67 tanulmány áttekintését tartalmazó jelentés szerint napi 2–10 gramm oldható rost fogyasztása nagyjából 1–2 hónapon keresztül átlagosan 1,7 mg/dl-rel csökkentette a teljes koleszterinszintet és 2,2 mg/dl-rel a „rossz”, vagyis az LDL koleszterin szinjét.

A cukkiniban sok kálium van, ami az erek kitágításával segíthet a magas vérnyomás mérsékelésében. Az egészségesebb vérnyomás a szívbetegség és a stroke esélyét is csökkenti.

Mi több, a karotinoidokban gazdag étrend – ami a cukkiniben is megtalálható – különösen véd a szívbetegségekkel szemben.

6.Erősítheti a látást: a cukkini előnye a látás erősítése is. Ennek oka az, hogy ez a zöldség gazdag C-vitaminban és béta-karotinban – ez a két tápanyag fontos a szem egészsége szempontjából.

A cukkiniben lutein és zeaxantin található. Kutatások szerint ezek a hasznos antioxidánsok felhalmozódhatnak a retinában, javítva a látást és csökkentve az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatát. A makuladegeneráció esélyét is mérsékeli – ez a probléma a visszafordíthatatlan látásvesztés vezető oka az időseknél.

A magas lutein- és zeaxantintartalmú étrend csökkentheti a szürkehályog kialakulásának valószínűségét és a lencse elhomályosodását, melyek szintén látásromláshoz vezethetnek.

7.Segíthet fogyni is a cukkini: a cukkini rendszeres fogyasztása segíthet a súlyvesztés elérésében. Ez a zöldség vízben gazdag, alacsony a kalóriatartalma, ami növeli a jóllakottság érzését.

Rosttartalma csökkentheti az éhséget és kordában tarthatja az étvágyat. Tanulmányok következetesen összefüggésbe hozzák a nagy mennyiségű gyümölcs- és zöldségbevitelt a súly mérsékelésével és az idő múlásával lassúbb súlygyarapodással.

Emellett a keményítőtartalmú, sötétzöld vagy sárga zöldségek fogyasztása – ezek jellemzői hasonlóak a cukkiniéhoz – különösen előnyösnek tűnik a fogyás szempontjából.

Készítsünk cukkini lekvárt!

8-9.A cukkini előnyeinek hosszú sora

Az ízletes zöldségnek számos előnye van, amellyel kiemelten támogathatja egészségünket.

  • Sokat tesz a csontokért: a cukkini gazdag antioxidánsokban, luteinben és zeaxantinban, valamint K-vitaminban és magnéziumban – ezek mindegyike segíthet megerősíteni a csontokat.
  • Rákellenes hatások: kémcsöves és állatkísérletek alapján a cukkini kivonatok hozzájárulhatnak bizonyos rákos sejtek elpusztításához vagy növekedésük korlátozásához.
  • Egészséges prosztata: állatkísérletek azt mutatják, hogy a cukkinimag-kivonatok segíthetnek korlátozni a prosztata hiperpláziát, a prosztata megnagyobbodását – ezek okoznak gyakran vizelési és szexuális nehézségeket az idősebb férfiak körében.
  • Pajzsmirigy működés: patkányokon végzett vizsgálatok szerint a cukkini héj-kivonatai a pajzsmirigyhormon szintjének stabilan tartásához járulhatnak hozzá.

Szükség van azonban még embereken végzett kutatásokra is, valamennyi esetben.

Foto:pixabay.com

10.A cukkini könnyen az étrendhez adható

Ezen zöldség külön előnye, hogy sokoldalú, nyersen vagy főzve is fogyasztható. Lássuk, mi minden készíthető vele.

  • Nyersen salátákhoz adhatjuk.
  • Pároljuk más nyári gyümölcsökkel és zöldségekkel, ratatouille készítéséhez.
  • Töltsük meg rizzsel, lencsével vagy más zöldségekkel, majd süssük meg.
  • Enyhén is ránthatjuk: adjunk hozzá olívaolajat és pirítsuk meg.
  • Felforralhatjuk, majd levesekbe turmixoljuk.
  • Köretként grillezve vagy kevés fokhagymával és olajon megdinsztelve tálalhatjuk.
  • Panírozzuk és süssük ki.
  • Szeleteljünk belőle spirálszerű, spagetti- vagy linguine-tésztát, vagy szeleteljük lasagnelapok helyére.
  • Süssük kenyérbe, palacsintába, muffinba vagy süteménybe.
  • Egyes kultúrákban a cukkini virágát finomságnak tekintik. Meg lehet ugyanis sütni, nyersen megszórhatjuk vele a salátát, de levesek és pörköltek tetejére is mehet.

 

Forrás: Napidoktor.hu