Juharfa, tölgyfa, bükkfa – miért olyan fontosak a kánikulában?

Amikor árnyékba megyünk nem csak a nap melegétől, de a káros UV-sugaraktól is megmenekülhetünk. Ám nem mindegy melyik fa árnyékába húzódunk be.

 

A Torontói Egyetem kutatói azt vizsgálták két nyáron keresztül, hogy mekkora különbség van a különböző fák koronájának árnyéka között. Pontosabban melyik véd hatékonyabban az UV-sugárzás bőrpírt vagy napégést okozó erejétől. Összesen 16 olyan fafaj 64 példányát tanulmányozták, amelyek a torontói iskolaudvarokon és közparkokban leggyakrabban előforduló fajok közé tartoznak. Egyébként ilyen megfigyelést csupán Ausztráliában, valamint Új-Zélandon végeztek eddig.

 

Mindennek az oka a globális felmelegedés
Azért voltak minderre kíváncsiak a tudósok, mert a globális éghajlatváltozással kapcsolatos előrejelzések szerint forróbb és hosszabb nyaraknak nézünk elébe. Véleményük szerint erre fel kell készülni úgy, hogy élhető városokat kell tervezni.

“A városi környezetben a Napból érkező ultraibolya sugárzás visszaverődik az épített szerkezetekről és kemény talajfelületekről. Az egyik módja annak, hogy csökkentsük az UV-visszaverődés hatásait, a lombkorona fedettség növelése, és ez különösen fontos az olyan városi területeken, ahol a beton és egyéb kemény felületek miatt az emberek ki vannak téve a fokozott UV-sugárzás kockázatainak” – áll az Urban Forestry & Urban Greening című folyóiratban publikált cikkükben, amelyet az MTI idézett.

Van megoldás
A vizsgálat eredménye szerint a megoldás egy juharfa lesz. pontosabban a korai juhar vagy más néven platánlevelű juhar (Acer platanoides). Ez nyújtja ugyanis a legnagyobb védelmet a káros UV-sugárzással szemben. A rangsorban a második helyet a kétszínű tölgy kapta, de holtversenyben van még az ostorfa és az európai bükk.

Ezen fák árnyékában háromszor annyi ideig tartózkodhatnak az emberek következmények nélkül, mintha védelem nélkül állnának ki a napfényre.
A rangsor végén végeztek és ezáltal a legkisebb védelmet adja a vörös juhar (Acer rubrum) és a páfrányfenyő (Ginkgo biloba).

Az is kiderült a megfigyelésekből, hogy a sűrűbb és kiterjedtebb lombkoronájú fák, valamint az árnyékot jobban toleráló fajok nagyobb védelmet biztosítanak.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.