Csütörtökön tovább fokozódik a hőség – 40 fok is lehet

Harmadfokú hőségriasztás lépett érvénybe itthon, miután újabb hőhullám érte el az országot. Már tegnap is több helyen 37 fokot mértek, amivel megdőlt a melegrekord, de az előrejelzések szerint ma a 39-et, pénteken pedig már a 40 fokot is elérheti a hőmérséklet. A hétvégére azonban enyhülés várható, záporokkal és zivatarokkal változik majd az időjárás.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a legmagasabb szintű, harmadfokú hőségriasztást adta ki péntek éjfélig az egész országra. Akár 40 fok is lehet.

Hozzá kell szokni? – Egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság

Literszámra osztják a vizet az utasoknak a pécsi pályaudvaron. Több száz üveg is elfogy naponta.

Több vidéki és budapesti pályaudvaron ugyancsak ingyenvizet kapnak az utasok a MÁV és a Volán jóvoltából. Így szeretnék elviselhetőbbé tenni a kánikulát.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az M1-en azt mondta: érdemes odafigyelni az otthonunkban vagy a felforrósodott autónkban hagyott berendezésekre is, amelyek ugyancsak tűzveszélyesek lehetnek.

Ha harminchat fokos hőségben, a tűző napon parkol egy személygépkocsi, akkor egy óra múlva az utastérben akár a hetven fokot is elérheti a hőmérséklet, éppen ezért a gyúlékony tárgyakat, akár a hajtógázzal működő eszközöket se hagyjuk a gépkocsiban, hiszen hamar felforrósodhatnak és tüzet okozhatnak – hívta fel a figyelmet Dóka Imre.

Az előrejelzések szerint a következő napokban tetőzhet a kánikula.

Egyes helyeken, kisebb körzetekben a negyven fokot is megközelítheti a hőmérséklet csúcsértéke, Nyugat-Magyarországra péntekre már megérkezik a felfrissülés, ott csak harminc fok közelében alakul a hőmérséklet csúcsértéke” – tájékoztatott Tóth Tamás meteorológus.

A hétvégére szeles időjárást jósolnak, záporok, zivatarok alakulhatnak ki, és nagyobb mennyiségű csapadék is várható országszerte.

A hőség fokozhatja az alvászavart, de fontos a diagnózis

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos előrejelzése szerint, csütörtök estig többnyire derült lesz az ég, kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarja a napsütést. Csapadék nem valószínű. A Dunántúlon megélénkül, néhol meg is erősödik a déli, délnyugati szél, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 39 fok között valószínű, késő estére 21 és 30 fokra hűl le a levegő.

Hipertermia – Életveszélyes lehet a nyári hőség

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.