Hol vannak már a molyok? – 5 tipp a levendula használatára

Kerti dísznövényként és illóolajként is ismert a kellemes illatú levendula. Rég volt már, hogy főleg a molyok ellen vetettük be a ruhásszekrényben!

Vétek lenne elhanyagolni rengeteg előnyös tulajdonságát – a levendula elsősorban erősen aromás virágairól ismert, melyek számos kertet, parkot díszítenek és a tengerparti helyek jellegzetes növényei, de illóolaj-forrásként is termesztik. 

Használatos parfümök készítéséhez, aromaterápiához, virágait azonban akár teaként is fogyaszthatjuk.

levendula, levendula olaj, levendula virág

Fotó: 123rf.com

Érdemes kipróbálni! Így szárítsunk otthon levendulát!

Lássuk a levendula felhasználási lehetőségeit. 

1.Tea levendulából

A levendulavirágból készült enyhe tea kitűnő a gyomorégés tüneteinek mérsékelésére és az emésztés elősegítésére. Segít a hasmenés okozta kellemetlenségek csökkentésében, de akkor is, ha elment a hangunk. 

Bevethető a rossz közérzetet okozó, étkezés után jelentkező, felső hasi tünetcsoport (dyspepsia) ellen, de a fogfájás enyhítésére is kipróbálhatjuk.

2. Aromaterápia

Napjainkban a levendula leggyakrabban az aromaterápia területén hasznosított. Olaja ismert alvást elősegítő gyógynövényként, melyet általában diffúzorok segítségével juttatnak a levegőbe. Zavartalan alvást biztosíthatnak.

3. Hámlasztás levendulával

A levendula virágai szárított állapotban tökéletesen alkalmazhatók hámlasztóként. Gyakran tartalmazzák a levendulát a kézzel készített kasztíliai szappanok – illata és fiatalító tulajdonságai miatt.

levendula, levendula szappan

Fotó: 123rf.com

4. Levendulaolaj sok-sok előnnyel

A levendula illóolajat igen régóta használják, ugyanis változatosan alkalmazható különféle problémák esetén: lehet az rovarcsípés, égési sérülés, álmatlanság, migrén, fejfájás, pikkelysömör, ekcéma, herpesz, stressz, szorongás, depresszió, izomfájdalom. 

Ha ez még nem lenne elég, rendelkezik gombaellenes, antibakteriális, nyugtató, szélhajtó tulajdonságokkal is. 

5. Illata miatt nagyon népszerű

Kellemes illata miatt a levendula igen széles körben használatos – ma már szappanok, samponok, mosószerek, gyertyák, kozmetikumok, sőt ételek széles választékát készítik a felhasználásával. Még fagyi is készül belőle.

Ez a téma is érdekelhet! 

Így szaporítsuk a levendulát!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.