Így szárítsunk otthon levendulát!

Erős illatú lila virágai nyáron jelennek meg hosszú szárú álfűzéreken, amint ezek alsó része nyílni kezd, begyűjthetjük a virágokat és kezdődhet a szárítása.

Számtalan felhasználási módja közül bemutatjuk a legpraktikusabbakat. 

A levendula

  • Dél- Európában, Ázsia nyugati tájain és Kelet -Indiában vadon terem. Mára a nemesített változatokat termesztik, hazánkban kerti dísznövény, de Oroszországban, Bulgáriában és Franciaországban a kozmetikai ipar által hasznosított nagyon értékes termény.
  • Az 1-3% illóolajat tartalmazó növény javát parfümökben, dezodorokban és szappanokban hasznosítják.
  • A Földközi tenger környékén grillezett ételek, sültek saláták fűszereként is közkedvelt. Nyáron frissen, télen szárítva.
  • Latin neve lavare, azaz mosni szóból származik.
  • Az esszenciát a frissen vágott virágok desztilálásával nyerik. Eredetileg mediterrán növény és már az ókorban felismerték a lazító hatását, ezért a fürdő vizekhez adagolták.

 

levendula mező, levendula

Foto:edenkert.hu

 

  • A középkorban a kolostorok kertjének kedvelt gyógynövénye volt a levendula. Fájdalomcsillapítóként és sebek gyógyítására használták.
  • Az aromaterápia kialakulását is a levendulától eredeztetik. Egy bizonyos Gottefosse, francia vegyész munka közben csúnyán megégette magát, és kínjában a levendula illóolajába nyomta az ujját enyhítésül. Az ujja gyorsan gyógyult, ezért elkezdte vizsgálni a növény olaját és hatásait.

Levendula szárítása

A késő ősszel egyszerű tőosztással egy bokorból akár hármat is csinálhatunk. A kerten kívül magasabb balkonládában, a teraszon pedig akár cserépben is megél 20 évig is, ha szereti a helyét. Szereti az erős napsütést, nem igényel különösebb gondoskodást, tűri a szárazságot, forróságot.

A teljesen kinyílt virágokat szüretelhetjük, a szárat tőből vágjuk le. (2021-es levendulaszüret itt)

Az alacsony bokrok rendszeres nyírással szépen formázhatók és ha az elnyílt virágokat nyár elején levágjuk, azzal egy nyár végi virágzásra ösztönözzük növényünket.

 

levendula virág buzogány

Foto: edenkert.hu

Levendula buzogányt a frissen szedett szárakból lehet fonni

A levágott szárakat csokorba kell kötni. A napfény innentől fogva már károsan befolyásolja a csokor színét és illatát, ezért árnyas, szellős helyen felakasztva szárítsuk.

levendula szárítása

Foto:edenkert.hu

 

A levendulát kis csokrokba kötve, fejjel lefelé lógatva érdemes megszárítani

Fontos, hogy a száradás viszonylag gyors lehessen, és a csokrok belseje is kapjon levegőt. Ha a virág kézzel elmorzsolható, a szár pattanva eltörhető, akkor tökéletes munkát végeztünk. Ha szárítás után lemorzsoljuk, és jól zárható üvegbe tesszük a virágokat és a leveleket, akkor használhatjuk a limonádé, pezsgő, száraz fehér bor, sütemények, lekvárok ízesítésére. (egy-két virágot néhány percre az italba áztatunk)

 

levendulás receptek, levendula

Foto:edenkert.hu

Fűszerkeverékekben is közkedvelt. Gyakran elegyítik kakukkfűvel, bazsalikommal, majoránnával.

 

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.