Házi praktikák az arcüreggyulladás kezelésére

A kivizsgálást követően otthoni gyógymódokkal is érdemes kiegészíteni az orvos által javasolt kezelést.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa  elmondta, milyen házi praktikákat javasolt bevetni arcüreggyulladás esetén.

Milyen tüneteket kell csillapítani?

Az akut arcüreggyulladásra rendszerint a szemek alatt, homlok területén –  köhögéskor és lehajláskor fokozódó – szúró, pulzáló fájdalom hívja fel a figyelmet. Ez lehet egyoldali, de akár mindkét oldalon is jelentkezhet. A fájdalom csillapítása mellett az orrdugulást, bő orrváladékot – mely némely esetben hátra, a garat irányába is távozhat és így ingerköhögést okoz – is kezelni kell arcüreggyulladás esetén. Emellett a fáradtság, rossz közérzet is jellemző panasz.

Foto: 123rf.com

Külső és belső hidratálás

A fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő gyógyszer mellett fontos a pihenés. Hagyjunk időt a szervezetünknek a regenerálódásra, pihenjünk, aludjunk, amennyit csak tudunk. Lényeges a bőséges folyadékfogyasztás – víz, teák, levesek – is, ez biztosítja ugyanis a legjobb váladékoldást. Az orrlégzés mielőbbi helyreállítása miatt hasznos a párásítás is a lakásban. Segít, hogy nedvesen tartsuk az orrnyálkahártyát és így a gyulladás miatti feszítő érzés is javul, könnyebben távozik az orrváladék.

Foto: 123rf.com

Szelíd gyógymódok a gyulladás kezelésére

Nedvesíti az orrnyálkahártyát, így a gyulladását csökkenti és segít feloldani a lerakódott váladékot az orrmosó használata. Egy e célra kifejlesztett eszközbe forralt, majd lehűtött vizet és készen kapható port feloldva sóoldatot készíthetünk. A folyadék teljesen átjárja az orrüregeket, hatása hosszan tart, de érdemes reggel és este is megismételni.  

Kiújuló arcüreggyulladás: orrpolip és reflux is okozhatja?

Inhalálás és infralámpa

A régi, jól bevált módszereket is javasolt alkalmazni arcüreggyulladás esetén. Ha a beteg területet melegen tartjuk, felgyorsul a vérkeringés és a gyógyulás is hamarabb bekövetkezik. Infralámpát érdemes naponta két-három alkalommal, 15-20 percig használni. Ha jól esik, az otthoni kezelést kiegészíthetjük ugyanilyen gyakorisággal inhalálással is. A hatást fokozhatjuk néhány csepp illóolaj – mentol, borsmenta, citrom, eukaliptusz és teafaolaj – használatával. Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy akut arcüreggyulladás esetén 1-2 hét alatt megszűnnek a panaszok. Ha azonban a tüneteink az orvos által felírt gyógyszerek és az otthoni kezelés hatására sem javulnak, vagy rosszabbodnak, mindenképp forduljunk orvoshoz! 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. jáger lászló

  Szerencsére e3ngem az ilyen bet3gség elkerül!!
  Remélem a jövőben sem találkozom vele
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.