Arcüreggyulladás kezelése otthon

Jellegzetes tünetei alapján hamar felismerjük a betegséget, különösen, ha visszatérő panaszokkal küzdünk. Mikor segítenek a házi praktikák, lehetséges-e az arcüreggyulladás kezelése otthon, vagy forduljunk egyből orvoshoz? A kérdésre dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa válaszolt.

Az arcüreggyulladás tünetei

Az akut betegség jellegzetes tünete a lehajláskor, köhögésre fokozódó, szúró, pulzáló arcfájdalom az orr egyik, vagy mindkét oldalán, a szemek alatti területen. A krónikus arcüreggyulladásnál viszont nem jellemző a fájdalom. Orrdugulás, bő orrváladék, hátsó garatfali csorgás és ingerköhögés mindkét típus esetében jelentkezhet. Duzzadt orrnyálkahártya, orrdugulás, fáradtság és szaglászavar is lehet a panasz.

 

A kettő együtt eredményes

Arcüreggyulladás esetén természetes gyógymódokkal is érdemes kiegészíteni az orvos által felírt kezelést. Fontos, hogy ezeket kiegészítésként ajánljuk, az orvosi vizsgálatot és diagnózist követően, a szakember által javasolt egyéb kezelés mellett.

foto:pixabay.com

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy az orvosi vizsgálat azért lényeges, mert a háttérben álló okot is kezelni kell annak érdekében, hogy az arcüreggyulladás elmúljon.

 

Akut arcüreggyulladás esetén, melynek kiváltója valamilyen légúti fertőzés – vírus vagy baktérium – rendszerint 1-2 hét alatt megszűnnek a panaszok. Ilyenkor a szokásos tüneti kezelés – fájdalomcsillapító, folyadékfogyasztás, ágynyugalom, orrspray – segíti a lábadozást. Ha azonban a panaszok nem javulnak, vagy erősödnek, indokolt az orvos felkeresése! Ilyenkor lehet egyéb ok a háttérben, vagy bakteriális felülfertőzés is kialakulhat, ami miatt antibiotikumot kell szedni.

 

Krónikus arcüreggyulladás esetén mindig van valamilyen kiváltó ok a háttérben. Ez lehet többek közt allergia, fogászati probléma vagy fül-orr-gégészeti elváltozás – például orrsövényferdülés, orrpolipok vagy légúti fertőzés – is okozhat. Ilyen esetben az arcüreggyulladás kiújulására kell számítani, amíg az alapbetegséget nem kezeljük.

Foto:123rf.com

Arcüreggyulladás kezelése otthon – ami segíthet

  • Az orvos által javasolt kezelést érdemes kiegészíteni sós vízzel történő orrmosással. Az e célra kifejlesztett eszközt, a forralt és lehűtött vízben feloldandó port készen megvásárolhatjuk. Segítségével az orrüregeket tudjuk átmosni, nedvesíteni, a gyulladást csökkenteni.
  • Segíti a gyógyulást, ha melegen tartjuk a beteg területet. A meleg hatására ugyanis felgyorsul a vérkeringés, ezáltal a gyógyulás is hamarabb következhet be. Érdemes ezért naponta két-három alkalommal, 15-20 percig infralámpát használni.
  • Az arcüreggyulladás egyik természetes gyógymódja az inhalálás is. Az inhalálást naponta két-három alkalommal, 15 percig érdemes végezni. Segítségével az orrjáratok kitisztulnak, a lerakódott váladék felszakad. A hatást fokozhatjuk illóolajok – például mentol, borsmenta, citrom, eukaliptusz, teafaolaj, szegfűszeg és rozmaring – használatával is.
  • Segíti a gyógyulást, könnyebben távozik az orrváladék és enyhíti a gyulladt orrnyálkahártya miatt jelentkező feszítő érzést a belső levegő párásítása. A lakásban a páratartalom 40-60% között ideális, arcüreggyulladás esetén érdemes a magasabb értékhez közelíteni. Tartósan azonban ne legyen 60% felett, mert az az allergének – poratka, penészgomba – számának emelkedéséhez vezethet. A hidratálás belsőleg is fontos, igyunk bőségesen folyadékot a lábadozás ideje alatt!

Visszatérő fertőzések, krónikus arcüreggyulladás – Ez lehet a kiváltó ok

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.