Haj- és bőrprobléma – Mikor és mennyire biztonságos a szódabikarbóna?

Mire használható és mikor nem ajánlott?

A szódabikarbóna napjainkban népszerű módszer lett haj- és bőrproblémák kezelésére. Bőrgyógyászok szerint azonban súlyos mellékhatásokkal is járhat.

Kevés olyan háztartás van, ahol nem található meg a szódabikarbóna vagy nátrium-hidrogén-karbonát. Háztartási alapanyag, szinte minden konyhaszekrényben ott van, kiváló gyógymódnak tekintik számos egészségügyi probléma kezelésére, kezdve a gyomorégés kezelésétől az afta csillapításáig és a fogfehérítésig.

A szódabikarbóna antibakteriális, gombaellenes, fertőtlenítő és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Igen olcsó és sokoldalú termék, mely azonban manapság egyre népszerűbb a különféle haj- és bőrproblémák kezelésében is. Bőrgyógyászok azonban óva intenek: súlyos mellékhatások alakulhatnak ki miatta.

Milyen módon alkalmazható?

1.Segít napégés ellen: a szódabikarbóna hívei közül sokan kiemelik, hogy ez az alapanyag lúgos jellegű, segít megnyugtatni a leégett bőrt, enyhíti a viszketést és az égő érzést. Antiszeptikus és szárító tulajdonságainak köszönhetően gyorsan kiszárítja a nap miatt kialakuló hólyagokat is.

Fotó: 123rf.com

2.Javítja az arcszínt: a természetes gyógymódok számos támogatója népszerűsíti a szódabikarbóna alkalmazását, mint olcsó megoldást egyenetlen bőrtónusra, mondván: segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és kiegyensúlyozza a bőr pH-szintjét, ami javíthatja az arcszínt.

3.Lábradírként is jó: a szódabikarbóna gyakran használatos természetes hámlasztóként, mely hozzájárulhat a lábszárazság megszüntetéséhez. Sokan a lábukat szódabikarbónával kevert meleg vízbe áztatják, hogy lágyítsák a bőrt, majd habkővel lesúrolják a maradék szennyeződést és az elhalt bőrdarabokat.

4.A szódabikarbóna segít a zsíros haj szagának semlegesítésében: gyakori probléma a zsíros hajú embereknél, hogy tincseik kellemetlen szagot árasztanak. A szódabikarbóna támogatói szerint ez a háztartási alapanyag csökkentheti a zsírosodást, semlegesíti a rossz szagokat, valamint segít egyensúlyban tartani a fejbőr pH-értékét, tisztává és egészségessé téve azt.

Szeretnéd tovább bírni a sportolást és jó lenne, ha nem gyötörne az izomláz?

Szódabikarbónát az izmokra!

Figyelmeztetnek ugyanakkor arra is, hogy a szódabikarbóna túlzott használata károsíthatja a bőrt és a hajat. Mindenképp javasolt tapasztesztet végezni a karon, mielőtt a fejbőrre alkalmazzuk, hogy megtudjuk, érzékeny-e rá a bőrünk.

Mit mondanak minderről a bőrgyógyászok?

A szódabikarbóna a szakemberek szerint is működhet természetes bőrradírként és segíthet eltávolítani az elhalt hámsejteket – így tiszta bőrt eredményez, azonban akár súlyos mellékhatások is kialakulhatnak miatta. Ezért a szódabikarbóna használatát semmiféle bőrkezeléshez nem javasolják.

Ennek több oka is van.

  • A szódabikarbóna befolyásolhatja a bőr pH értékét.
  • Azzal, hogy eltávolítjuk a természetes védőolajokat, hajlamosabbá tehetjük a bőrt a bakteriális fertőzésekre és a bőrkárosodásokra.
  • Bőrirritációt és gyulladást okozhatunk, ami súlyosbíthatja a pattanásokat és fokozhatja a bőr pigmentációját és hegesedését.
  • A szódabikarbóna használata hozzájárulhat a bőr erőteljesebb kiszáradásához, ami az olajok túltermeléséhez, több pattanáshoz és a bőr hegesedéséhez vezethet.
  • Előfordulhat, hogy a szódabikarbóna nem megfelelő a bőrtípusunknak, ezért irritációt vagy bőrpírt okozhat.

A bőrgyógyászok általánosságban azt ajánlják, hogy a szódabikarbóna használatát inkább az étkezésre korlátozzuk, nem javasolják gyógymódként bármilyen bőrprobléma esetén. Kiemelik, hogy fontos megismernünk a bőrtípusunkat, mielőtt bármilyen terméket vagy otthoni gyógymódot kipróbálunk. Ezért mindig végezzünk tapasz-tesztet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.