Ez a legjobb frissítő az agyunknak

A kakaó nem csak a gyermekek kedvenc itala, sok felnőtt is szereti. Az utóbbiak akár mentális frissítőként is használhatják. Bár nem mindegy milyen kakaó kerül a poharukba.

 

Azt vizsgálták az Illinois-i Egyetem kutatói, hogy miként hat a flavonoidokban gazdag kakaó az agy oxigénellátására és a gondolkodást igénylő, bonyolult feladatok megoldására. Ehhez 18 alanyt választottak ki, olyanokat, akiknek nem volt agyi, szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi betegségük és nem is dohányoztak.

kakaóbab

Foto:123rf.com

A résztvevők először feldolgozott, nagyon kevés flavonoidot tartalmazó kakaót kaptak. A második körben pedig flavonoidokban gazdag kakaót. Azt senki sem tudta, hogy mikor melyik italt kapta meg. Két órával a kakaó fogyasztása után öt százalék szén-dioxidot, vagyis a normális érték körülbelül százszorosát tartalmazó levegőt lélegeztek be a résztvevők. Ez azért kellett, hogy megvizsgálják hogyan reagál az agy érrendszere erre a kihívásra.

Kakaót hasmenésre? Nem lehetetlen

Normál esetben az emberi szervezet úgy válaszol az ilyen eseményre, hogy növeli az agy vérellátását, ami több oxigént jelent. A résztvevőket folyamatosan megfigyelték és vizsgálták. Bonyolult feladatokat is kaptak, amelyeket meg kellett oldaniuk.

Több oxigén

Végül kiderült, hogy azok agyában, akik flavonoidokban dús italt fogyasztottak, gyorsabb és erősebb oxigénszállítást mértek. Sokkal jobban teljesítettek a bonyolultabb feladatoknál is.

“Ez arra utal, hogy a flavonoidok a nagyobb kihívást jelentő problémák esetén segíthetnek” – mondta Catarina Rendeiro, a Birminghami Egyetem táplálkozáskutatója, akinek szavait az MTI idézte.
Így, ha egy kicsit elfáradtál a munkában, de még szükséged van egy kis plusz mentális energiára, csak hajts le egy jó minőségű kakaót.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.