Kakaót hasmenésre? Nem lehetetlen

Latin neve alapján (Theobroma cacao, azaz, kakaó, az istenek eledele) is láthatjuk, hogy nem közönséges növényről van szó.

Élénkítő, frissítő hatása mellett gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik a kakaófa termése. A termésben található fehér magvakat dolgozzák fel különféle eljárással, valamint a magok közötti hártyás részből nyerik ki a növény ún. zsírosolaját, a kakaóvajat.
A kakaó flavonoidjai egészséges felnőtteknél fokozzák az agy oxigénellátását, ezzel javítják a kognitív teljesítményt egy új amerikai kutatás szerint.

Így hat a kakaó az agyra

A benne található polifenolok a káros koleszterinek oxidációjának csökkenését okozzák. A flavonoidok miatt a kakaó az érrendszerre is hatással van. A flavonoidok ugyanis a vérrögképződés gátlásával ún. “aszpirinhatást” fejtenek ki. Erősíti az immunrendszert. Erősítő, roboráló hatású a betegség utáni lábadozásban, valamint hasmenés esetén összehúzó anyag.

Fotó: Pixabay

A kakaó gyógyhatása

 

A kakaót régen keserűen fogyasztották, mint a kávét (olyan hatást is tulajdonítottak neki, mint mi manapság a kávénak), hiszen e növény alap íze keserű (ennek köszönhető például összehúzó, hasmenés ellenes hatása). Manapság egyébként is nagy problémák forrása, hogy túl sok édes ízt fogyasztunk és túl kevés keserű ízt. Fogyasszunk tehát minél több kakaót minél kevesebb cukorral.

kakaóbab

Foto:123rf.com

Elősegíti az emésztést. Szív- és idegserkentő.Teobromin- és koffeintartalma révén enyhítheti az asztmás tüneteket, mivel ezek a hatóanyagok tisztítják hörgőutakat. A kakaó fogyasztása segíthet megfázás, influenza és mellkasi vértolulás esetén is. A kakaóvaj bőrlágyító, hidratáló hatása révén a ráncok kiváló ellenszere.

 

Továbbá érdekességek a kakaóval kapcsolatosan az alábbi linken olvashatóak >>

Forrás: Naturportál


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.