A mindenható ecet

A régi korok háziasszonyai ódákat zengtek egy konyhai csodaszerről, amely szinte fillérekbe kerül és minden kosszal elbánik. Miért fizetnél több ezret tisztítószerekre?

Ecet a tiszaságért

A takarításhoz általában számtalan eszközt és vegyszert használunk, de idén próbálkozzunk meg valami mással! Ne dobjunk ki az ablakon több ezer forintot tisztítószerekre, amik mind a környezetünk szépségét és a pénztárcánk bőségét fonnyasztják, inkább nézzünk valami olcsó, de hatásos receptet az idei nagytakarításra. Az olcsobbat.hu praktikus tanácsokat ad az ecet felhasználására:

Korábbi cikkünkben arról olvashattatok, hogy milyen módszerekkel lehet könnyen fertőtleníteni a lefolyókat. Akkor említettük először az ecetet. Azonban az ecet egy univerzális és igen olcsó tisztítószer. Szinte nincs olyan felülete a lakásnak, amit ne tisztíthatnánk vele. Éppen ezért most megnézzük, hogy hol is használhatjuk az ecetet az idei takarítás alkalmával.

tavaszi_takaritas3

Ablaktisztítás

Bár igyekeznek meggyőzni minket a reklámok, mégis az ecetes vízzel szépen lehet ablakot pucolni. Nem lesz foltos, sem homályos az üveg utána. Ha esetleg olyan üveget kell megtisztítanunk, amihez csak korlátozottan férünk hozzá (mert nem nyitható az ablak, rács van rajta…), akkor melegítsünk egy edényben ecetes vizet, majd öntsük az üvegre. Garantáltan minden port, esőfoltot le fog vinni róla.

Csempe- és fugatisztítás

A konyhában és a fürdőszobában örök probléma az elszíneződő fuga a csempék között. Nincs az a háziasszony, aki ne szeretné, hogy szép fehér maradjon a csempék közötti rész. De ezen sajnos az egyszerű felmosás nem segít. A legközelebbi alkalommal, mikor lecseréljük a fogkeféket, ne dobjuk ki őket, hanem rakjuk félre. Ezeket használjuk majd csempe tisztításkor. Nincs más dolgunk, mint ecetet fújni a csempére, majd várni egy 10-15 percet, hogy kifejtse a hatását. A fújásra rendszeresíthetünk egy olcsó vízpermetező flakont, amit bármelyik kertészeti osztályon beszerezhetünk egy nagyobb áruházban.

Végül a várakozás percei után leguggolunk, fogkefét kézbe vesszük és közepesen erős mozdulatokkal súrolni kezdünk. A hatás garantáltan nem marad el. Ráadásul ez a gyakorlat stresszoldásra is tökéletes. Kipróbált recept, mondjuk úgy.

takaritas3

Mosogatás, mosás – vízkőoldás

Ha otthon mosogatógépet használtok, akkor próbáljatok ecetet tenni a mosogatószeres tartályba egyszer. Az edények ugyanolyan tiszták lesznek, de eközben nem csak a tányér lesz ragyogó, hanem a gép belseje is.
Ugyanis az ecet, hígítatlan formában tökéletes vízkőoldó hatással bír. Ez pedig az olyan gépek esetében, mint a mosógép vagy mosogató, igen fontos szempont. Hisz ezek a legkényesebb és az élettartamra legveszélyesebb pontok.
Az ecetet nyugodtan önthetjük hígítatlanul a vécébe is, ott is elvégzi a munkáját, persze csak rendszeres takarítás mellett.
A mosógépben pedig adjuk az öblítőhöz. Nem csak a ruhák színét fogja felélénkíteni, de még az anyagot is puhítja.

Forrás: Napidoktor.hu