5 természetes antibiotikum az egészség megőrzésére

Gyömbértől a Manuka mézig

A bakteriális fertőzésektől bizonyos, mindennapos élelmiszerekkel is megszabadulhatunk – persze, csak ha betegségünk nem súlyos. Próbáljuk ki a természetes antibiotikumok nyújtotta lehetőségeket!

Sokan keresnek manapság alternatívákat az antibiotikumokra bakteriális fertőzések esetén. Való igaz, számos otthoni gyógymód és élelmiszer létezik, amelyek természetes antibiotikumként használhatók.

Vagyis, érdemes őket beiktatni étrendünkbe, már az előtt, hogy megtámadna minket valamilyen betegség. Könnyen megvédhetnek minket a bakteriális fertőzésektől. Nemcsak megelőzésre jók, hanem arra is, hogy ha megfertőződtünk, könnyebben megküzdjünk a kórokozókkal.

Lássuk a hasznos természetes antibiotikum-listát!

Fotó: 123rf.com

1. Gyömbér

Az egyik legjobb antibakteriális és gyulladáscsökkentő étel a gyömbér. Gingerolt, terpenoidokat, shogaolt, zerumbont és zingeront, valamint erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkező flavonoidokat tartalmaz, ezért hatékonyan küzdhet számos baktériumtörzs ellen.

Hogyan fogyasszuk? A legjobb nyersen enni. Szájfrissítőként étkezések után is rágcsálhatjuk. Reszeljük le és szórjuk salátákra, levesekre. Teához is adhatjuk.

2. Oregánó olaj

Az oregánó olaj szintén hatékony, természetes antibiotikum. Erős antibakteriális és gombaellenes vegyületeket tartalmaz a karvakrol és a timol formájában. Számos baktériumtörzs leküzdésében segít, némelyikük még antibiotikum-rezisztens is. Különösen hatékony az E. coli fertőzés kezelésében. Fontos azonban, hogy tiszta olajat használjunk, s azt ellenőrzött forrásból szerezzük be.

Hogyan fogyasszuk? Keverjünk el 1-2 cseppet az olajból vízben vagy olajban, s már ehetjük is. Egyszerre ne alkalmazzuk 2 hétnél tovább, de mielőtt elkezdenénk, konzultáljon orvosunkkal is. Az oregánó olaj ugyanis kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel.

Foto:pixabay.com

3. Hagyma

A hagyma is kiváló természetes antibiotikum: terápiás kénvegyületek gazdag forrása – az úgynevezett cisztein-szulfoxidoké. Emellett flavonoidokat tartalmaz, amelyek hihetetlenül erős antibiotikus hatással bírnak.

Hogyan fogyasszuk? A hagymát fogyaszthatjuk nyersen. Szeleteljük fel és hagyjuk állni egy ideig, ez ugyanis növeli a fitonutriens-tartalmát. Hozzáadhatjuk pörköltekhez és levesekhez, de egyszerűen piríthatjuk is. Hogy hatásosabb legyen, adhatunk hozzá egy kis fokhagymát is.

4. Fokhagyma

A fokhagyma allicint tartalmaz, ezért hatékonyan küzd számos baktériumtörzs ellen. Fontos azonban, hogy mértékkel fogyasszuk. Különösen a vérzési rendellenességben szenvedőknek kell konzultálniuk orvosukkal, mielőtt ezt a természetes antibiotikumot használnák, gyermekeknek pedig nem való. A fokhagyma számos jótékony hatással bír: képes elpusztítani a gyakori és ritka fertőzésekért felelős kórokozókat. Erős antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.

Hogyan fogyasszuk? A legjobb nyersen. Vágjunk fel egy gerezd fokhagymát apró darabokra, vagy törjük össze és hagyjuk állni egy ideig. Felszabadítja azokat az enzimeket, amelyek allicinné alakulnak. Kis idő múlva megehetjük. Öblítsük le egy pohár vízzel, ha nem szeretjük az ízét. Kezdjük egy gerezddel és fokozatosan növeljük a fogyasztást 3-ra.

5. Manuka méz

A kórokozókkal minden méz felveszi a harcot, a Manuka méz azonban erősebb a többinél. Új-Zélandon honos. Csodálatos antibiotikus, antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságokkal bír, még az MRSA (methicillin-rezisztens staphylococcus aureus) baktérium elleni kezelésében is használják. Képes gátolni akár több gyógyszerrezisztens kórokozót is. Nem szabad azonban csecsemőknek adni.

 

Hogyan fogyasszuk? Együnk meg 2 evőkanál Manuka mézet minden nap. Kerüljük a melegítését, mert ezzel tönkretehetjük terápiás értékét. Mindig ügyeljünk arra, hogy megfelelő forrásból vásároljuk, így biztosan a méz tiszta formáját szerezzük be. 

Méregtelenítsünk köménnyel, oregánóval!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.