Tim Burton is alkotott valamit: vesekövet

A díjnyertes rendező Tim Burton nemrégiben éles fájdalomra panaszkodott, amiről nem akart tudomást venni, de később kiderült, hogy veseköve volt.

A híres rendezőnek veseköve miatt még kórházba is kellett vonulnia, mert nagyon rossz állapotba került – írjta a Mail on Sunday. Burton heteken át betegeskedett, és reménykedett abban, hogy jól lesz, de ez sajnos nem következett be. A rendező a British Independent Film Awards-on sem tudott részt venni veseköve miatt, ahol felesége Helena Bonham Carter számos díjat kapott.

A vesekő keletkezésének okát pontosan nem ismerjük, csak feltevésekre, hipotézisekre támaszkodhatunk. Az érzett fájdalom általában nincs összefüggésben, a keletkezett kő nagyságával. Van akinél, a legkisebb kő is nagy fájdalmakat okoz, de megesett már, hogy egy almányi kő sem okozott panaszokat. Színe váltakozhat a fehér és a sárgás között. Egy biztos, hogy a vesekövet anyagcserezavarok idézik elő.

timBurton_1771468c

Tünetei a nagyon éles, görcsös fájdalom a lágyékban és az ágyékban, de előfordulhat a hát alsó részén is. Előfordulhat még hányás, székelés, véres vizelet a húgycső sérülése miatt. A vizelést égető érzés is kísérheti. A vesekő típusai közé tartozik a kalcium-foszfát összetételű, az oxalátkő, az urátkő, a cisztinkő, a ciszteinkő, a struvitkő.

Burton felesége a szokásos fanyar humorával ütötte el az esetet. Carter elmondása szerint a veseköveket kiteszik a kandallópárkányra a többi díj közé, hogy a férje elmondhassa magáról, hogy alkotott valamit.

Forrás: