Lola és Puskás Peti a HPV ellen

Magyarországon jóval több áldozatot szed a méhnyakrák, mint Európa többi részén, pedig a betegség megelőzhető: lassan egy évtizede hazánkban is elérhető a HPV elleni védőoltás. Az elszomorító statisztikák és a tragikus halálesetek ellenére még mindig nagyon tájékozatlanok a magyarok: a legtöbben úgy gondolják, hogy felnőtt korban már nem tehetnek semmit a megelőzésért. A férfiak fele még soha nem hallott a fertőzésről, pedig a HPV őket is fenyegeti: a méhnyakrák mellett fej-nyaki, szeméremtesti, pénisz, hüvely- és végbélnyílás körüli rákokat is okozhat. Korábban Lola és Puskás Peti is azok közé tartozott, akik nem mérték fel pontosan a nemi úton terjedő fertőzések kockázatait. A hírességek már legyőzték az interneten terjedő tévhiteket, és saját példájukkal is azt üzenik: felnőttkorban sem késő beadatni a védőoltást, sőt férfiként is ajánlott védekezni a HPV ellen.

Évente közel félezer halálos áldozatot szed a méhnyakrák Magyarországon, a lakosság ennek ellenére nagyon keveset tud a HPV-ről. A magyarok közel harmada nem is hallott még a vírusról, sokan pedig úgy gondolják, hogy felnőtt korban már nem tehetnek semmit a megelőzésért. Ez a tévhit bizonytalanította el Lolát is.

„A HPV fertőzés kockázatairól viszonylag régóta tudok, de azt hittem, hogy lecsúsztam védőoltásról, mert csak a kamaszlányok esetében hatásos. Az elmúlt időszak tragikus halálesetei ébresztettek rá, hogy nem szabad vakon követni az internetes fórumokon olvasott tanácsokat.  El is mentem a nőgyógyászomhoz, aki hezitálás nélkül a védőoltás beadatását javasolta. Remélem, minél több nőtársam rászán pár órát az életéből, hogy egy szakemberrel konzultáljon, hiszen ilyen kérdésekben még a legjobb barátnők véleménye sem mérvadó” – mondta Lola, aki óriási dolognak tartja, hogy ma már egy tűszúrással is meg lehet előzni bizonyos rákfajtákat.

A HPV összességében a rosszindulatú daganatok 5 százalékáért tehető felelőssé: a méhnyakrák mellett fej-nyaki, szeméremtesti, pénisz, hüvely- és végbélnyílás körüli rákokat is okozhat, és a férfiakat sem kíméli. A jellemzően nemi úton terjedő vírus erejét a fertőzöttek száma is jól mutatja: a nők 80 százaléka legalább egyszer elkapja a HPV-t, ahogyan a férfiak fele is. Bár a fertőzés az esetek többségében elmúlik, minden tizedik esetben kialakul valamilyen daganatos elváltozás: a magyarok 10 százaléka például élete során legalább egy alkalommal szembesül a nemi szervi szemölcsök okozta problémákkal.

„Attól tartok, hogy nagyítóval kellene keresni azokat a férfiakat, akik tisztában vannak a HPV veszélyeivel. Nem sokkal ezelőtt még fogalmam sem volt róla, hogy ez a vírus akár az én szervezetemben is daganatos elváltozásokat okozhat. Az orvosom mutatott képeket a nemi szervi szemölcsökről, és őszintén mondhatom, hogy soha nem láttam még visszataszítóbb betegséget. Kötve hiszem, hogy egy ilyen problémával teljes életet lehet élni, ezért nem is szeretnék személyes tapasztalatokat szerezni. A ráktól persze jobban félek, de a szexuális életemről se szeretnék lemondani!” – nyilatkozta az oltás után Puskás Peti, akinek már nem kell félnie a HPV-től.

puskas_peti_oltas

A celebeket dr. Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke oltotta be, aki minden felnőtt nőt és férfit arra bátorít, hogy gondoskodjon a megelőzésről.

„Nagyon fontos, hogy a kamaszlányok mellett a felnőtt nők, a fiúk és a férfiak is felismerjék a vírus veszélyeit, és oltassák be magukat. Mivel a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, és a HPV-t többször is el lehet kapni, minden szexuálisan aktív ember veszélyeztetett, nemtől és életkortól függetlenül.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.