Erős Antónia csak Egy Csepp figyelmet kér

A műsorvezető által létrehozott alapítvány célja, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegség megelőzésének fontosságára és az egészséges életmódra.

Az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány új, országos programot, az „Egy Cseppes” Patikahetet és egy új egészség-portált indít útjára, valamint megrendezi az ECSET II.-t, melynek keretében hazánk megyeszékhelyei immár másodszor versengenek majd a Legegészségesebb város címért. Magyarországon az emberek csaknem egyharmadát veszélyezteti a cukorbetegség, de a szűréseken való részvétellel és egészséges életmóddal megelőzhető annak kialakulása.

„Egyszer élünk!”, hangzik az Erős Antónia által létrehozott alapítvány új szlogenje, mely arra buzdít, hogy éljünk tudatosabban, odafigyelve az egészségünkre, hisz csak egy életünk van! Az Alapítvány évről-évre újabb kezdeményezésekkel kívánja felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Idei új programja, az „Egy cseppes” Patikahét ideje alatt az ország 600 „egycseppes” patikájában nem csak vércukor-, vérnyomásmérést, sokhelyütt koleszterinmérést lehet végeztetni, de 30% kedvezménnyel vásárolhatók majd meg a koleszterincsíkok, a vércukormérők, vérnyomásmérők és koleszterinmérő készülékek.

Az Patikahéttel egyidőben megkezdi második országjáró ECSET körútját is. A körút keretében minden pénteken más és más megyeszékhelyen mérik meg ingyenesen az érdeklődők egészségügyi értékeit: a testsúlyt, testmagasságot, haskörfogatot, testzsír-százalékot, vércukorszintet, vérnyomást, koleszterint, illetve diétás mérleg tesztelésen és bőrápolási tanácsadáson is részt vehet a közönség.

A cukorbetegségnek általában nincsenek tünetei, illetve az első tünetek gyakran már a súlyosabb szövődmények, ám korai felismeréssel, rendszeres mozgással, egészséges életmóddal  a diabéteszes esetek 90%-át kitevő II-es típusú cukorbetegség megelőzhető.

wx4p255m

A Magyar Diabetes Társaság adatai szerint jelenleg Magyarországon mintegy hétszázötvenezer diagnosztizált cukorbeteg él, és a becslések szerint ugyanennyien vannak azok, akik ugyan diabéteszesek, de nincsenek tisztában saját betegségükkel. Körülbelül hárommillióra tehető azok száma, akiknek valamilyen szintű szénhidrát-anyagcsere zavaruk van, ami a cukorbetegséget megelőző kórállapot.

A következő 15 évben az 5 évesnél fiatalabb cukorbeteg gyermekek száma várhatóan megduplázódik majd, a 15 év alattiak száma pedig mintegy 75%-kal nő. Jelenleg hazánkban naponta két cukorbeteg ember veszíti el a látását, ez évente 920 új vakságot jelent, és naponta hét diabéteszes betegnél végeznek amputációt, ami évente 2500 nem balesetből eredő amputációt jelent. Az alapítvány országos szűrőprogramjainak az a célja, hogy ezek a számok egyre csökkenjenek. Szánjunk hát egy csepp figyelmet egészségünkre, hisz egyszer élünk!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.