8 sztár, aki sokat szenved a migrén miatt – és megoldásaik

Serena Williams és Ben Affleck is fejfájással kínlódik

A migrén nem közönséges fejfájás. Jelentős mértékben befolyásolja a mindennapjait annak, aki küzd vele. Nincsenek másképp ezzel a hírességek is. Cikkünkben 8 olyan sztárt mutatunk be, akik migréntől szenvednek.

Nem kíméli a migrén a híres embereket sem. Több olyan sztár akad, aki komolyan küzd ezzel a súlyos fejfájással. Mindegyiküknek kicsit másképp okozott problémát, de megtalálták a módját annak, hogy kordában tartsák.

Lássuk, kikről van szó.

1.Serena Williams: miután egy súlyos migrénes roham a verseny során is kínozta, a teniszezőnő megtudta, hogy fejfájása a menstruációs ciklusával van összefüggésben. „Korábban sosem hallottam erről” – mondta. – “Mindig azt hittem, hogy ez egy átlagos migrén.” A nők 60 százaléka állítja, hogy ez a súlyos fejfájás a havi vérzésük idején rosszabbodik, ezért pedig a hormonok lehetnek felelősek. Az orvos felírhat olyan gyógyszert, amely kiegyenlíti a hormonokat.

Ben Affleck
Fotó: 123rf.com

2.Ben Affleck: a migrén nagyrészt a hölgyeket érinti, de a férfiak 6 százaléka is küzd vele. A színész és rendező Ben Affleck is köztük van, aki szabályosan lelassult komoly fejfájása miatt. 2006-ban kórházba is kellett vinni.

A forgatás miatt állandóan hajtottam magamat és nehezen tudtam aludni” – mondta el a sztár. Fontos, hogy rendszeres és szabályszerű legyen alvásunk, ha meg akarjuk előzni a migrént. Vagyis, keljünk és feküdjünk ugyanakkor minden nap, ha tehetjük.

3.Lisa Kudrow: a Jóbarátok-sztár még a Disneyland-i kirándulást sem élveztette felhőtlenül. Számára ugyanis egy kis izgalom a nap végére durva fejfájással járt. Kudrow apja és testvérei szintén migrénnel küzdöttek – ez a probléma sajnos gyakran az egész famíliában előfordul. A gyerekek 50-70 százalékának esélye van rá, hogy migrénes legyen, ha szülei is azok voltak. Érdemes ezt közölni orvosunkkal, hogy megfelelően kezeljen minket.

4.Marcia Cross: a Született feleségek sztárja Bree szerepében megállíthatatlan volt, ám a magánéletben sajnos súlyos migrénnel küzdött. „Migrénnel dolgozni szinte lehetetlen volt számomra. Hányingerem volt és a látásomat is befolyásolta” – panaszolta Marcia. A színésznő képviselője is lett egy triptán migréngyógyszernek – amely csökkenti a fájdalmat és a hányingert, a vérerek szűkítésével.

5. Janet Jackson: az énekesnő számos koncertet mondott már le azért, mert vesztibuláris migrénes fejfájás gyötörte. Ez a típus szédülést okoz. Az élénk fények és a hangosabb zajok zavarják az embert. A migrénesek 30 százaléka tapasztalja ezt, vagy a szédülést. A vesztibuláris migrént szintén gyógyszerekkel kezelik, illetve azzal, hogy a páciensnek kerülnie kell a kiváltó okokat. 

Janet Jackson
Fotó: 123rf.com

6. Elle Macpherson: a gyönyörű modell igencsak megszenvedett azzal, hogy erős fények alatt dolgozzon, miközben fejfájás kínozta. „Gyakran vettem részt akupunktúrás kezelésen” – mesélte a sztár. Egy 2017-es tanulmány, melyet a JAMA szaklap közölt, kimutatta, hogy az akupunktúra jelentős mértékben csökkentette a rohamok gyakoriságát, az aura nélküli migrén esetén. Ez az eljárás javítja a közérzetet, az alvást és csökkenti a migrén kiváltó okait, így a szorongást például.

7. Kareem Abdul-Jabbar: a baseball-legenda szintén fejfájós sztár. Kareem a stresszt okolta gyötrő migrénjéért, amely valóban kiválthatja, hogy a nyakban és a fejben összehúzódnak az izmok, s ez feszültség-típusú fejfájáshoz vezet. Már 14 évesen migrénnel küzdött, ezért számos stresszoldó módszert kipróbált, a jógát, akupunktúrát, masszázst és a biofeedbacket. „Megszüntetni nem lehet a stresszt, de szerencsére sikerült megtanulnom a megfelelő kezelését” – mondta Abdul-Jabbar.

 8.Carly Simon: a Grammy-díjas sztárnak ideje sem volt foglalkozni fájdalmával, de mivel az igencsak kínozta, végül bizonyos életmódbeli változtatásokat vitt véghez.

„Nem dohányzom, 8 órát alszom, a kávé pedig már nem része az életemnek” – árulta el az énekesnő. Kerüli az alkoholt, mely a migrén gyakori kiváltó oka számos embernél. A vörösbor különösen.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.