Visszerek terhesség alatt

Sok esetben az alsó végtagi visszeres tágulatok terhességben alakulnak ki. Jó hír, hogy ezek egy része szülést követően elmúlik.

A megváltozott hormonháztartás, megnövekedett vérmennyiség, nyomás alá kerülő hasi véna jelentette visszér kockázat kiemelt figyelmet igényel, ha meg szeretné őrizni lábai szépségét, egészségét.

Leggyakrabban az alsó végtagokon alakulnak ki kanyargós, kidudorodó kékes-lilás színű visszér tágulatok. A nők 25%, egyes felmérések szerint 50%-át,a férfiak 10%-át érintik vázolja a helyzetet dr. Sepa György a Trombózisközpont érsebésze.

A visszerek sokszor tünetmentesek, mindössze esztétikailag zavaróak. Ha panaszokat okoznak, akkor azok a fájdalom, feszülés érzés, fáradt-nehéz láb. A tünetek estére fokozódnak, különösen egész napos állás vagy ülést követően. A kanyargós visszerekben a véráramlása lassul, könnyen betrombotizál. Ilyenkor gyulladás alakul ki, a bőr vörössé, meleggé válik, kisebesedhet.

labak_kattide31

A nők egy részénél a visszér-tágulatok terhesség során alakulnak ki, vagy rosszabbodnak a már meglévők. Ennek háttere, hogy a magzat növekedésével nyomás alá kerül a hasi nagy véna, ezzel emelkedik a nyomás a láb vénáiban, feszítve azok falát. A helyzetet súlyosbítja, hogy a terhességben a magasabb progeszteron szint hatására fellazulnak a kötőszövetek, ezzel gyengül a vénák falának tartása.

Nagyobb a visszér-tágulat kialakulásának esélye, ha a szülők, nagyszülők is visszérbetegek. A genetika mellett hajlamosító tényező az elhízás, túlsúly, ikerterhesség, tartós állással illetve üléssel járó munka.

Mit tehet terhességben a visszér-tágulat megelőzéséért?

– Végezzen rendszeres – óránként – lábtornát!

– Tartsa testsúlyát az egészséges tartományban!

Pihentesse lábait felemelve – ülésnél fektesse zsámolyra, fekvésnél kispárnára!

terhesseg_kattide8

– Ne üljön vagy álljon tartósan!

Aludjon a bal oldalán! – a nagy hasi véna a jobb oldalon halad, így bal oldalon fekvésnél kevésbé nyomja a magzat

– Viseljen kompressziós harisnyát! – segíti a vénák falának tartását, a vér áramlását

– Szedjen vénafal erősítő étrendkiegészítőket!

A tanácsok betartása különösen nyáron fontos, amikor a meleg még tovább rontja a vénás keringést, előhozza a visszereket – figyelmeztet a nyár közeledtére dr. Sepa György a Trombózisközpont érsebésze.

Jelentős panaszokat okozó, szülést követően is fennmaradó visszerek esetében szakorvosi kezelés válhat szükségessé szklerotizáló injekcióval, hagyományos műtéttel, lézerrel vagy a legmodernebbnek mondott rádiófrekvenciával.

Forrás: