Újraélesztés – Merj cselekedni!

Tudtad? Minél többen állnak körül egy baleseti sérültet, annál kisebb az esély arra, hogy valaki a segítségére siet. Életbevágóan fontos, hogy mindannyian többet tudjunk az újraélesztés technikájáról, és merjük is használni ezt a tudást.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány napirenden tartja a laikus újraélesztés ügyét, és minden évben, október 16-án külön is felhívja rá a figyelmet. Ebben ez évben egy hétköznapi hős bemutatásával. Aki a rövid videóban megszólal, egy átlagos napon hazafelé tartott az autópályán, amikor egy közlekedési baleset tanúja lett. S végül ő lett az, aki a baleset áldozatát újraélesztette. Életet mentett.

A videóban így fogalmaz: „Ránéztem, és azt mondtam magamnak: én ez nem tudom megtenni. Aztán a következő pillanatban nekiálltam…” 

Október 16-a szerte a világon az újraélesztés nemzetközi napja. Magyarországon a hirtelen szívhalál több mint 25 ezer áldozatot követel évente. Az esetek döntő részében meg lehetne menteni a sérültet, ha a laikusok tudnának és mernének cselekedni, és megkezdenék az újraélesztést. Az Európai Újraélesztési Társaság javaslatára létrejött világnap az újraélesztés módszereire, és az azonnali segítségnyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Tudtad?

A statisztikák szerint négyből három szívleállás otthon következik be. Tehát, ha valaha újra kell élesztenünk valakit, az nagy valószínűséggel a szeretteink közül kerül ki. Ha nem ismerjük az újraélesztés legegyszerűbb módját, akkor drasztikusan csökken a túlélés esélye. A mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 centiméter mélyre történő ütemes benyomásával – akár szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is – életben lehet tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők.

Tanuld meg az újraélesztést! Merj cselekedni!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.