Szedhető fogamzásgátló véralvadásgátló mellett?

A fogamzásgátlók gyakran megnövelik a vérrögök kialakulásának esélyét, így kérdés, hogy használhatják-e azok, akik fokozott trombózis rizikó miatt véralvadásgátlót szednek.

Fogamzásgátlók és vérrögök

A fogamzásgátlók köztudottan megnövelik a trombózis kialakulásának esélyét, ezért sajnos több olyan történetet is hallani, amikor fiatal lányok életüket vesztik miután el kezdték szedni a tablettát. Ennek oka, hogy akadályozzák az antitrombin nevű fehérje szintézisét a májban, ami pedig gátolná az aktív véralvadási faktorok hatását, ráadásul a fibrin oldódásának gátlásával is elősegítik a trombózist.

Fotó: 123rf.com

Éppen ezért lenne fontos mindenkinek, aki fogamzásgátlót készül szedni, trombózis rizikóbecslésen részt venni (melynek igen fontos része a trombofília irányába történő vérvizsgálat), hiszen gyakran az érintettek sincsenek tisztában azzal, hogy hajlamosak a trombózisra, csak miután már megtörtént a baj. Érdemes tudni, hogy nem ez nem csak a fogamzásgátló tablettákra vonatkozik (a legújabb negyedik generációsokra is!), hanem más hormontartalmú készítményekre is!

A fogamzásgátló gyógyszerek történetének érdekessége, hogy az un. első és második generációs készítményeknél vált ismertté, hogy növelik a trombózis hajlamot: ezt a harmadik generációs készítményeknél kevésbé figyelték meg, így e tekintetben jobbak. A negyedik generációs készítményeknél újra nőtt kicsit a trombózis veszély: ezért minden fiatal lány kérje ki nőgyógyásza tanácsát és az un. minimális hormontartalmú készítményekkel kezdje” – mondja a professzor.

Véralvadásgátló mellett sem érdemes

Felvetődhet a kérdés, hogy ha valaki trombózis prevenció gyanánt véralvadásgátló terápiában részesül, akkor lehet-e fogamzásgátlót szednie, hiszen a véralvadásgátlóval minimalizálható a vérrögök kialakulásának esélye.

Fotó: 123rf.com

“Amennyiben valaki véralvadásgátlót szed, akkor sem ajánlatos hormontartalmú fogamzásgátló módszerekhez nyúlnia (pláne, ha az kétfázisú, vagyis ösztrogént és progeszteront is tartalmaz), hiszen a trombózis rizikója akkor is fennáll, ráadásul a fogamzásgátlók csökkentik a véralvadásgátlók hatását” – figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája, aki hozzátette, hogy a veszély még nagyobb, ha korábban már át is esett trombózison az érintett.

Hormonmentes módszert válasszon

Bár némileg biztonságosabbak ilyen szempontból az ún. minipillek (csak progeszteront tartalmazó készítmények), ám mivel ezek is provokálhatnak trombózist, csakis azoknak ajánlott, akik nem szenvedtek még trombózist (bár ez is egyéni elbírálás függvénye, hiszen, ha nagyobb a rizikó, úgy ekkor az alacsony hormontartalmú szerek is kerülendők). A legbiztonságosabb, ha mindenki, akinél fokozott a vérrögök kialakulásának esélye, azok hormonmentes fogamzásgátló módszert alkalmaznak a nem kívánt terhesség ellen, akár szednek véralvadásgátlót, akár nem.

Mikor szükséges egy fogamzásgátlóról másikra váltani?

Forrás: https://napidoktor.hu/index