Szabad-e „szívvédő” aszpirint szedni orvosi javaslat nélkül?

Egy új amerikai tanulmány hívta fel a figyelmet arra, hogy az orvosi javallat nélkül, megelőzésképpen szedett aszpirin bizonyos kockázatokat is rejt magában.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa beszélt a témáról.

Az idősebbeknek és a betegeknek kockázatos lehet

A Beth Israel Deaconess Medical Center és a Harvard Medical School kutatói tették közzé azt a tanulmányt, amely szerint 6,6 millió amerikai szed aszpirint mindennap anélkül, hogy erről orvossal konzultált volna. Ennek pedig különösen az idősebb személyeknél és a peptikus fekélybetegségben szenvedőknél vannak bizonyos kockázatai. Ez utóbbi a gyomornyálkahártya károsító- és védőfaktorai közötti egyensúly megbomlásának következményeként fellépő betegség. Tünetei a gyomorégés, az éjszakai gyomorfájdalom, az éhgyomorra vagy étkezés után egy órával jelentkező fájdalom, a puffadás, a fogyás.  

Fotó: 123rf.com

Éppen ezért a tanulmány fő megállapítása, hogy azoknak a személyeknek, akiknek nem volt korábban szív-érrendszeri betegségük, és a szívinfarktus, a stroke megelőzése miatt szednek aszpirint, érdemes lenne erről egy szakorvossal konzultálniuk.

Íme, az új ajánlás

Az aszpirin alapvetően csökkenti a vérlemezkék tapadási képességét, így akadályozza a plakkok kialakulását. Ezzel párhuzamosan viszont növeli a vérzés kockázatát. Ezen tulajdonságát figyelembe véve, az ajánlások egészen mostanáig arról szóltak, hogy a kis dózisban, naponta szedett aszpirin nagyobb előnnyel bír a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, mint a benne rejlő rizikó. Ugyanakkor már a 2018-as három legnagyobb tanulmány is figyelmeztetett arra, hogy a belső vérzés veszélyének kitett személyeknél a kockázat sokkal nagyobb. Ezek az eredmények vezettek oda, hogy két elismert szervezet, az American Heart Association és az American College of Cardiology megváltoztatta az aszpirin szedésére vonatkozó ajánlását. 

Ezek szerint a 70 éves vagy annál idősebb személyeknek nem ajánlott naponta alacsony dózisú aszpirint (75-100 milligram) szedniük elsődleges prevencióként. Ugyanez igaz – életkori megkötés nélkül – a vérzés kockázatával élő, például peptikus fekélybetegséggel rendelkező személyeknél is. Ez az ajánlás nem vonatkozik azokra, akik már átéltek szívinfarktust, stroke-ot, esetleg sztent beültetésen vagy bypass műtéten estek át. Mindazonáltal összefoglalóan úgy fogalmaznak a szakmai szervetek, hogy aszpirint csak orvosi javaslat alapján lenne szabad szedni.

Fotó: 123rf.com

Fontos a kardiológussal konzultálni

„Üdvözlendő, ha valaki az egészsége védelmében maga is szeretne tenni valamit. Ugyanakkor mind a táplálék kiegészítők, mind a gyógyszerek szedéséről fontos egyeztetni a kezelőorvossal, aki a korábbi betegségeket, jelenlegi állapotot, célokat és kockázatokat mérlegelve el tudja dönteni, mivel érdemes, és mivel nem szabad próbálkozni” – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Természetesen teljesen más a megítélése egy nagy kardiovaszkuláris kockázattal élő, tehát például magas vérnyomással, magas koleszterinszinttel rendelkező, túlsúlyos, esetleg cukorbeteg személynek, vagy annak, akinek már diagnosztizált szív-érrendszeri betegsége van, mint annak, csak „csupán” a megelőzésre törekszik. Ebből a szempontból és a kardiológiai kezelés kiegészítéseként sem lehet eléggé hangsúlyozni a mozgás, az étkezés, az életmód orvoslás jelentőségét. Mindazonáltal az mindenképpen elmondható, hogy aki védeni szeretné a szív- és érrendszere állapotát, feltétlenül egyeztessen ennek lehetőségeiről a kardiológussal.

Forrs: Napidoktor.hu


2 hozzászólás

  1. Szücs Istvánné

    A kardiológus nem mond semmit, nem lehet kérdezni semmit, felírja a vérhígító gyógyszert, az asszisztns leordítja a fejemet, mert az előző vérhígítót nem tudtam szedni, illetve 4 hónapig szedtem, kihulott a hajam, bevértzett a szemem, szkletben,vizeletben megjelent a vér, 24 órás állandó fejfájás, nem hogy aludni, feküdni dem tudtam, Zombiként éltem, néhaüvöltöttem éjszaka annyira fájt a fejem. Tulajdon képpen ritmuszavarom van évek óta, amit én nem érzek, csak a vérnyomásmérő jelzi. Korábban azt mondta majd próbálkozzunk katéterezéssel, aztán terheléses vizsgálattal, végül a legutóbbi vizsgálatnál egyikről sem volt szó. Úgy döntöttem, hogy soha többé én oda nem megyek, nincs értelme, az meg, hogy az asszisztensnő leordított, teljesen kiverte a biztosítékotb nála. Többet ártanak, mint használnak. Ha nem kérdezhetek, nem mondanak semmit, csak ordítanaka velem- 79. évemben vagyok, erre nekem nincs szükségem. Vajon a cikkben említett aspirin, ugyanazt a célt szolgálja esetleg, mint a vérhígititó, helyesebben rögképződést gátlók. ? Az is furcsa, hogy megsem kérdezik, szedek e valami olyan gyógyszert, vagy bármit, amivel nem kompalitis a rögképződést gátló.

    Válasz
  2. Doki

    Csak a saját tapasztalatomat tudom elmondani. 1998-ba volt egy infarktusom, miután felgyógyultam , kialakult egy szívritmus zavarom. Olyan percenként 2-3 ütemet kihagyott. Ezzel éltem együtt úgy 16 évet. Az orvosom azt mondta, már kipróbáltunk minden szívritmus szabályzót, nincs értelme tovább kísérletezni, mert általában ha 2 évig megvan egy ritmuszavar, az már többé nem múlik el. Voltaképpen ennyi idő alatt teljesen hozzászoktam, már nem is zavart, csak olyankor ha egymás után 5-6 kihagyást produkált. Az már kellemetlen volt. Aztán úgy 2014 táján,- miután a lányunk rendszeresen összeszedett valami nyavalyát a suliba, a nejem vett neki egy üveg hidegen sajtolt lenolajat, mert állítólag erősíti az immunrendszert, és engem is rávett, hogy reggelente egy evőkanálnyit vegyek be belőle. Egy hét után olyan hiány érzetem támadt, és akkor ébredtem rá, hogy elmúlt a ritmuszavarom. De teljesen. Viszont ha kihagyok legalább 2 napot, akkor visszajön. Volt rá eset, hogy mikor elmentünk egy hosszú hétvégi pihenésre, és nem vittem magammal, 2 nap után újra kezdődött, és el kellett mennünk vásárolni. Ez az én személyes tapasztalatom, és egy próbát megér. Nem kerül ezer Ft-ba. Minden bio boltba kapható. Elméletileg. További szép napot!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.