Aszpirin és szívroham: kinek javasolt a gyógyszer szedése?

Elsősorban a magas kockázattal élőknek ajánlják

Számos idős ember aggódik a szívinfarktus és a stroke miatt – mivel éveken át szedett aszpirint, még ha alacsony dózisban is, azt gondolva, hogy a vérhígító csökkentheti a szívroham kockázatát. Most azonban a szakemberek állítják: ez a gyakorlat már nem indokolt.

Az Egyesült Államokban nem kevesen kezdtek aggodalmaskodni az éveken át, napi szinten szedett aszpirin-adagjuk miatt, mivel sokáig a szakértők is úgy gondolták: annak szedése, mivel vérhígító hatású, csökkentheti a szívroham rizikóját. Az új ajánlások szerint azonban – melyeket 2019 márciusában adott ki két szívspecialista csoport – a legtöbb felnőtt esetében ez a gyakorlat már nem indokolt.

Új szívegészségügyi iránymutatásokat az Amerikai Kardiológusok Kollégiuma (ACC) és az Amerikai Szív Szövetség (AHA) jelentetett meg. A két csoport egyetért abban, hogy azon időseknek, akik alacsony kockázatúnak számítanak – tehát a családban nem volt jellemző a szívroham, stroke vagy szívműtét – a vérzés kockázata, mely a napi szinten szedett, alacsony dózisú aszpirinnel járhat, meghaladja a szívre gyakorolt előnyös hatásokat

„A klinikai szakembereknek igencsak szelektálniuk kell, amikor aszpirint írnak fel embereknek, akik szív- és érrendszeri betegségben nem szenvednek. Sokkal fontosabb az életmódbeli szokások optimalizálása, a vérnyomás és koleszterinszint kontrollálása, szemben az aszpirin ajánlásával” – fejtette ki dr. Roger Blumenthal, a 2019-es ACC/AHA iránymutatást megalkotó, kardiovaszkuláris betegségek megelőzését célzó csoport társvezetője, aki egyébként a Johns Hopkins Medicine kardiológusa Baltimore-ban.

Fotó: 123rf

Az aszpirin szedésének ajánlását azokra az emberekre kell korlátozni, akik a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából a legmagasabb kockázati csoportba tartoznak és a vérzésre alacsony az esélyük. A változás oka az, hogy az AHA és az ACC szerint a legtöbb, közelmúltban végzett tanulmány azt mutatta: még az alacsony dózis is (amely jellemzően 81 milligramm) esetén is nő a veszélyes vérzés esélye, mely a naponta szedett aszpirinnal járhat. Ennek valószínűsége pedig már túlszárnyalja az egyéb előnyöket. Dr. Kevin Campbell, Észak-Karolinai kardiológus hozzátette: a kardiovaszkuláris ellátás fejlődése jelenleg jóformán elavultnak tekinti az aszpirin alkalmazását egy átlag páciens számára.

A legtöbb esetben az olyan állapotok kezelésében, mint a magas vérnyomás, diabétesz vagy magas koleszterinszint, ma már sokkal jobb módszerek is vannak” – emelte ki.

A napi aszpirin a magas kockázattal élő embereknél játszik fontos szerepet, azoknál, akiknek családjában már volt szívprobléma, vagy ők maguk átestek szívrohamon, stroke-on, szívvel kapcsolatos beavatkozáson – mint például sztent behelyezése vagy nyitott szívműtét. Ezekben az esetekben az aszpirin vérhígító napi alkalmazása akár életmentő is lehet – hangsúlyozta a az AHA és az ACC csoport.

Azoknak az embereknek, akiknek gondjuk van a magas koleszterinszinttel vagy vércukruk kontrollálásával, szintén ajánlható a napi, alacsony dózisú aszpirin szedése, amíg a vérzés kockázata nem múlja felül a többi potenciális előnyt. Akiknél azonban nem áll fenn szívbetegség rizikója, azoknál az egészséges életvitel sokkal jobb módszer a hosszú élet elősegítésére – áll az iránymutatásban.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.