Mit jelent egy szívdobbanás?

Mind éreztük már úgy, mintha „megállt volna bennünk az ütő”.  Vagy mintha kihagyott volna egy ütemet a szívünk. Esetleg olyan gyorsan vert mikor izgultunk, hogy „majd kiugrott”. Meglepő lehet, de ezek nem csupán szólások, tényleg verhet lassabban vagy gyorsabban szívünk, kimaradhat dobbanás,- ezekre érdemes odafigyelni és időben kivizsgáltatni.

Mindennapjaink során észre sem vesszük, mennyi mindent köszönhetünk szívünk folyamatos, kitartó munkájának. Ha nem pumpálná megállás nélkül, folyamatosan sejtjeinkbe az oxigéndús vért, hiánya hamar eszméletvesztéshez, agykárosodáshoz és legrosszabb esetben halálhoz vezetne. Minél jobban ismerjük szívünk működését, annál inkább tudjuk csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A június első hetében tartott szívritmus hét segít felhívni a figyelmet e létfontosságú szervünk egészségének megőrzésére.

Fotó: 123rf.com

Mit jelent ha kimarad a szívdobbanás?

Szívünk percenkénti 60-80 összehúzódással pumpálja az oxigénben gazdag vért testünk minden pontjába. A szívdobbanás jellegzetes hangját a szívbillentyűk nyitása és zárása okozza.1 Ehhez az egyenletes „dobogásszerű” hanghoz már az anyaméhben hozzászokunk. Mi történik azonban, amikor egyenletesség helyett egyszer- kétszer kimarad egy dobbanás?

Ez egy önmagában még veszélyt nem jelentő funkciózavar, ami egy úgynevezett pótütéssel áll összefüggésben, azaz az szívösszehúzódások sorában keletkezik egy „plusz” összehúzódás, amit egy hosszabb szünet követ. Ez a jelenség jár azzal az érzéssel, mintha „kihagyna” a szívünk egy ütemet. A kimaradó dobbanások, a szédülés és gyengeség mellett a bradycardia, vagyis lassú szívverés tünetei. Ezek a tünetek kevésbé jellegzetesek, ezért nem árt az óvatosság és alkalmanként akár tünetmentesen is kardiológiai vizsgálaton részt venni.

Mit jelent, ha gyorsabban ver a szívünk?

Sportolás vagy izgalom esetén természetes, ha megnő vérnyomásunk és gyorsabban ver a szívünk. Ha percenként 100-nál többször dobban meg, akkor már szapora szívverésről beszélünk. Ha azonban nem sportolástól vagy egy nagyobb izgalomtól dobog sebesebben szívünk, akkor tahycardiára, vagyis felgyorsult szívverésre gyanakodhatunk. Fontos tudnunk, hogy a szív mely részét érinti a jelenség (pitvarait vagy kamráit), mert a tahycardiának számos fajtája létezik. Gyakori például a szupraventrikuláris tachycardia, amely több, a kamrák felett eredő szívritmuszavar típust foglal magába. Ennél a jelenségnél akár 160-200 percenkénti dobbanás is lehetséges bizonytalan ideig, néhány perctől akár órákig is tarthat.

Mindkét jelenség tapasztalásakor érdemes orvoshoz fordulni, és kivizsgáltatni a ritmuszavart. Egy alapos kivizsgálás során olyan problémák derülhetnek ki, amelyek szakszerű kezelésével sokat tehetünk szívünk hosszan tartó egészségéért. Amennyiben a kardiológiai vizsgálat során kiderült, hogy a megelőzésre már nincs lehetőség, a kezelésre széles skála áll rendelkezésünkre; a gyógyszeres kezelésektől a szívbe beültetett úgynevezett pacemakeren keresztül egészen a szívsebészetig.

 A különböző szívritmuszavarokba évente több, mint 100.000 ember hal bele, ami kiemelkedő szám. Több, mint ahányan mellrákba, tüdőrákba és AIDS fertőzésbe összesen.4 Szívünk egészségéért friss zöldségekben, gyümölcsökben és gabonafélékben gazdag táplálkozással és rendszeres testmozgással tehetünk a legtöbbet.  Ha van lehetőségünk, járjunk el sportolni, de naponta fél óra séta, esetleg egy- két emelet magasság eléréséhez lift helyett a lépcső választása is sokat segíthet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Istvánné Szücs

    Épp ma egy hete voltam cardiológián, ritmuszavarom van több éve! Mikor legutóbb voltam, azt mondta az orvos, gondolkozzunk maj egy szívkatéterezésen. Aztán egy ujabb vizsgálat ahol terheléses vizsgálatra kellett mennem, nem jött létre, mert éppen nem volt terheléses vizsgálat. Hogy minek adtak -sőt egy módosított időpontot nem is tudom. Közben voltam a klinikán is és felírtak egy vérhígírór, ami 4 hónapig szedtem, hiába panaszkodtam, hogy nem vagyok jó ettől- végül magamtól abbahagyta,. Kihulott a hajam, vérben forogtak a szemeim, vizeletben-székletben megjelent a vér, és 24 órában tartó állandó erős baloldali fejfájás kisért, nem hogy aludni, feküdni sem tudtam. És ezt hiába mondtam el, megsem hallották.A múlt heti vizsgálatnál adtak egy másik rögoldót, egy hónapi kipróbálásra. és készült egy EKG.Szerettem volna elmondani néhány dolgot,-amit tapasztalok, rákérdezni vajon ez-e az oka, de erre nem adtak lehetóséget, az orvost nem érdekelte. Jelzem én nem érzem a ritmuszavaromat, csak a vérnyomásmérő jelzi. Nincs magas vérnyomásom sem. Mielőtt a rendlőből eltváztam az asszisztensnő felemelt hangon közölte velem, nem kívánságműsor, hogy milyen vizsgálat, és milyen gyógyszer kell nekem, különben meg vegywem tudomásul-ekkor már kiabált-hogy az általam “bepanaszolt” rögoldóra soha senki még nem panaszkodott! Csakn em hazugnak nevezett. Nem igazán értettem miért is gondolja hogy nem mondok igazat? Mi hasznom lenne a hazugságból? Majdnem sírva jöttem el. Úgy megaláztak. 3 napig nem bírtam megemészteni, aztán úgy döntöttem én ebbe a rendelőbe többé nem teszem be a lábomat! Nem hiányzik ilyen stressz, ráadásul ha nem mondhatom el a problémáimat minek menjek. Azt hittem azért van az orvos, hogy meghallgassa mit tapasztalok, mit érzek. Egyébként ritkán járok orvoshoz, de nincsenek jó tapasztalataim. Soha sehol nem aláznak úgy meg, mint az egészségügyben. Nem kérek ebből.