Különösen figyelj a szívedre – A K2-vitamin jót tehet

A járvány nélkül is bizonyítottan télen a legtöbb a szívinfarktusok, szívritmuszavarok és pitvarfibrillációk száma, de most a COVID19 árnyékában ez még inkább így van.

Télen nem csak a karácsonyi ünneppel járó stresszt, a sokszor akkor csúcsosodó érzelmi viharokat, a féktelen evés-ivás, bulizást kell túlélnünk, de az azt követő nagy diéták is komoly terhet jelenthetnek a szervezetünknek. Prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja arra hívja fel a figyelmet, hogy próbáljunk ebben az időszakban is figyelni testünk által produkált jelekre, ha pedig észlelünk bármi furcsát, panaszaink lennének, forduljunk azonnal az orvoshoz. És ne csak gyógyszerinkről, de a létfontosságú vitaminok pótlásáról se feledkezzünk meg, mert ma már tudományosan igazolt szívvédő hatásuk. A világjárvány idején a D- és a K2-vitaminról jelent meg számos tanulmány, amelyekből kiderült: kulcsfontosságúak a szervezetünk védelmében. 

Fotó: 123rf.com

„Mind több tudományos vizsgálat és szakmai közlemény bizonyítja, hogy a különböző vitaminoknak jelentős a szerepe a szívünk védelmében. Az egészen friss kutatások most Covid19 betegeket vizsgáltak és egyértelmű összefüggést találtak a K2 és D3 vitaminszint és a halálozások, illetve a betegség súlyossága között”- mondja Prof. dr. ­Gellér László. –„De már a korábbi kutatások is azt mutatták, hogy a K2-vitamin pótlása különösen fontos, a kalciumháztartás szabályozásán keresztül jelentős szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségében. A szív- és érrendszerre gyakorolt hatásait az MGP nevű fehérje aktiválása közvetíti. Inaktív formájában ez a fehérje a szív- és érrendszeri betegségek különböző formáival társul, beleértve a fokozott artériás merevséget, az erek és a billentyűk meszesedését, az inzulinrezisztenciát és a szívelégtelenséget, amelyek végső soron növelik a kardiovaszkuláris halálozást. A K2-vitamin pótlása erősen összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri eredmények javulásával a szisztémás meszesedés és az artériás merevség módosítása révén. Bár az erek és a billentyű meszesedés progressziójának késleltetésére gyakorolt közvetlen hatása jelenleg több randomizált klinikai vizsgálat tárgya, korábbi klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a szívbetegek túlélése potenciálisan javult K2-vitamin-pótlással. Összefoglalva elmondható, hogy a K2-vitamin-pótlás ígéretes lehetőség a szív- és érrendszeri problémák kezelésében”— folytatja a kardiológus professzor.

Fotó: 123rf.com

A téli hónapokban több a szívinfarktus, és az ehhez köthető halálozás is, mint nyáron. A túlzott alkoholfogyasztás és a nagyon sós ételek, különösen, ha ezek rendkívüli mennyiségben állnak rendelkezésre, jelentős terhet rónak a szervezetünkre. Nemcsak a tengernyi étel, ital, hanem a stressz, amelyet a rohanás, a vásárlás, a kialvatlanság okoz, a vásárlás, előkészületek okoznak, valamint az óhatatlan összezártság is komoly lelki és testi terhet rakhatnak ránk. A depresszió is gyakrabban jelenik meg ebben az időszakban, bizonyított tény, hogy a válókeresetek száma is jelentősen emelkedik a karácsonyi-újévi ünnepeket követően.

Egyáltalán nem véletlen, hogy éppen ebben az időszakban több ritmuszavar, pirvarfibrilláció, illetve infarktus jelentkezik, amit csak súlyosbít, hogy nehezebben megyünk ilyenkor orvoshoz. Nemritkán várunk, ami jelentősen rontja a gyógyulási esélyeket. Azután jön az ünnepek utáni időszak, amikor a felszedett kilók problémájával kell szembenéznünk, amikor sokkal hajlamosabbak vagyunk akár drasztikus önsanyargatásra is. Fontos tudni, hogy minden olyan ’harc’ a gyorsan érkezett kilók ellen, ami szélsőséges és gyors eredményt ígér, veszélyes a szervezetünkre, megboríthatja a működését, könnyen szívritmuszavarokat, vérnyomás ingadozást, de akár hirtelen szívhalált is okozhat. Ennek egyik legveszélyesebb formája a nagyon divatos léböjt, amit nincs olyan orvos, aki ne ellenezne. Akkor tesszük a legjobbat magunkkal és a testünkkel is, ha próbáljuk féken tartani az élvezeteket, ami sokszor már talán nem is az. Hiszen a töménytelen mennyiségű étel, ital sokszor legfeljebb a szemünket gyönyörködtetni, ahogy azok hirtelen megvonása sem a legjobb út az egészséghez”—figyelmeztet a professzor.

Olvasd el ezt is!

Pitvarfibrilláció szívritmuszavar – Nem jó megelőzésre a halolaj és a D-vitamin?

Forrás: https://napidoktor.hu/index